Европейският съюз се е договорил да плаща 15,50 евро (18,90

...
Европейският съюз се е договорил да плаща 15,50 евро (18,90
Коментари Харесай

COVID-19 по света: Русия отчете нов рекорд, Китай - ваксинира 50 мил. души до февруари

Европейският съюз се е договорил да заплаща 15,50 евро (18,90 долара) за една доза от имунизацията против ковид , създадена от „ Пфайзер “ (Pfizer) и „ Бионтех “ (BioNTech). 

Това сочи вътрешен документ, до който организация Ройтерс е получила достъп. 

Цената, която е поверителна и е била контрактувана за общо 300 милиона дози, е малко по-ниска от тази, която Съединени американски щати заплащат - 19,50 $ за доза от първата партида от 100 милиона дози на същата ваксина. 

Очаква се днес Европейската организация по медикаментите да реши дали да утвърди имунизацията на „ Пфайзер “, откакто няколко страни към този момент дадоха зелена светлина на препарата, в това число Белгия и Съединени американски щати.

Миналата седмица белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цени на имунизациите, които купува Европейски Съюз, като след това ги изтри от обществените мрежи, защото информацията е поверителна.

Според огласените от нея данни доза от имунизацията на „ Астра Зенека “ коства 1,78 евро, на „ Пфайзер “ - 12 евро, на „ Модерна “ - 18 $.

Посочените данни са част от предварителните съглашения за доставка, подписани от Европейската комисия.

В пленарната зала ще се разискват и промени на Закона за ограниченията и дейностите при изключително състояние

Десетки страни през последните часове оповестиха, че приключват полетите до и от Англия  заради растящата паника от новия силнозаразен вариант на ковид а, появил се в южните елементи на Острова, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Нидерландия първа разгласи възбраната, последвана съвсем неотложно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония.

Гърция  вкарва от през днешния ден 7-дневна наложителна карантина за всички, идващи от Обединеното кралство поради комплицираната епидемиологична обстановка там. Кипър също ще карантинира, само че за 14 дни всички идващи от Англия.

Гръцки острови са без нито един позитивен резултат за ковид. Стриктно съблюдаване на ограниченията, а може би и самата природа, са причина за чистите от болест острови, разясняват локалните поданици.

Карантината в Гърция понижи внезапно броя на инфектираните, както и смъртните случаи.

Въпреки оптимистичните резултати, държавното управление резервира строгите ограничения до началото на януари.

Малкият и гиздав остров Алонисос в Егейско море, туристически магнит през лятото, се оказа и чист от ковид.

Екипи на министерството на опазването на здравето направиха тест на всички поданици и няма нито един позитивен резултат.

Днес оптимистична е обстановката и на близкия остров Скопелос, където след стотици тествани, също всички резултати са негативни.

При настоящата възбрана за овакантяване на региона по местоживеене е невероятно туристи в този момент да посетят тези острови, само че част от намиращите сега там са гърци, пристигнали преди оповестяване на карантината и работят отдалечено.

Остров Скопелос прибави към международната си туристическа известност и емблемата - остров без ковид.

Местните хора съблюдават прецизно противоепидемиологичните ограничения, само че са уверени, че туристите през лятото не са причина за втората вълна на ковид а.

По този метод те потвърдиха и позицията на премиера Мицотакис, изказана преди дни пред гръцка телевизия.

Франция  забрани всевъзможни пътувания от и до Англия, което наложи затварянето на най-голямото английско фериботно пристанище в Довър от другата страна на Ламанша, където се образува голяма опашка от коли и пасажери, надявали се да заловен въпреки и финален ферибот до континента.

Спряха и влаковете под Ламанша към Франция, Белгия и Нидерландия. Германия позволява на своя територия единствено товарни самолети, идващи от Острова.

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона с водачите на Европейски Съюз нощес,  търсейки общ метод на страните членки в тази нововъзникнала обстановка . Германия, която ръководи в Европейски Съюз, привиква незабавна среща на представители на останалите страни членки по отношение на новия вариант на ковид а.

Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз , привиква през днешния ден незабавна среща на Европейски Съюз заради новия вариант на ковид а, открит във Англия, съобщи ДПА.

Десетки страни, в това число Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Канада, Салвадор и Иран вкараха ограничавания за пасажери и полети от Англия след известието, че новият вариант е довел до бързо увеличение на случаите в страната. България също забрани полетите от Обединените кралство, приемайки по изключение тази нощ три полета, защото българските жители към този момент са били на летищата все още на оповестяване на възбраната.

Берлин задейства интегрирания механизъм на Европейски Съюз за реакция на политическо ниво при рецесии, заяви представителят на немското председателство Себастиан Фишер.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в пълномощията на националните държавни управления, само че Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава рекомендации, отбелязва ДПА.

Новият вариант на Covid-19 е открит у пациент в Италия, заяви италианското здравно министерство. Пациентът се е завърнал преди дни от Англия с полет до римското летище Фиумичино и сега е в изолираност.

Според Световната здравна организация новата версия на ковид а е била открита и в Нидерландия, Дания и Австралия.

Пристигащите в Гърция от Англия ще бъдат поставяни под 7-дневна карантина. За идващите от останалите страни в Гърция наложителната карантина е тридневна.

От през днешния ден в Сърбия ще се влиза единствено с негативен PCR тест за ковид , а за жителите, които нямат подобен, е планувана изолираност за 10 дни.

В Русия беше регистриран нов връх по заболеваемост от Covid-19, а в Казахстан стартира производството на съветската ваксина „ Спутник V (Ви) “.

Регистрираните през миналото денонощие нови случаи са 29 350. Това е безспорен връх по заболеваемост от началото на пандемията.

Общият брой на инфектираните с Covid-19 в Русия надвиши 2 милиона и 800 души или близо 2% от популацията на страната.

Смъртните случаи досега са над 51 000.

Междувременно в Казахстан стартира производството на първата записана в Русия ваксина против ковид ната зараза „ Спутник V “, оповестиха от пресслужбата на държавното управление.

Това е резултат от постигнатите договорености сред президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Касим Жомарт Токаев.

Очаква се в Карагадинския фармацевтичен цех да бъдат създадени два милиона дози от препарата, основан в съветския Център по епидемиология и микробиология „ Гамалея “.

Китайските управляващи възнамеряват да имунизират против ковид а 50 млн . души до 15 февруари, съобщи Българска телеграфна агенция.

За задачата ще се употребяват 100 млн. дози (по две на човек) от двете създадени в Китай ваксини от фирмите " Синофарм " и " Синовак ", съобщи Тао Лин от Шанхайския център по надзор и профилактика на болесттите, представен от ТАСС.

По-рано почитан държавен чиновник в Пекин разгласи, че на първия стадий на акцията ще бъдат имунизирани „ основните групи “ от популацията, към които спадат чиновниците от хладилната логистика, опазването на здравето, браншовете за интернационалните и вътрешни транспорти, служащи от фермерските и рибните пазари, както и тези специалности, които са изложени на висок риск от заразяване с вируса.

Всички те ще бъдат имунизирани през зимно-пролетния сезон.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР