Европейският съюз създаде ново звено от следователи в подготовка за

...
Европейският съюз създаде ново звено от следователи в подготовка за
Коментари Харесай

Европол очаква скок на финансовите престъпления, създаде ново спецзвено

Европейският съюз сътвори ново звено от следователи в подготовка за упования скок на финансовите закононарушения в границите на финансовата рецесия, провокирана от пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Европейският център за финансови и стопански закононарушения ще бъде под шапката на Европол, като там ще работят 65 анализатори, занимаващи се със събирането и обмена на информация. Звеното ще се следи и за измами с държавни дотации.

„ Последствията от пандемията от COVID-19 отслабиха нашата стопанска система и сътвориха уязвими места, от които може да се възползват нарушители “, разяснява изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Бол.

Тя изясни, че центърът ще се концентрира върху битката с прането на пари, измамите и корупцията, които нормално нарастват неведнъж по време на икономическа рецесия.

От Европол прецизираха, че браншове като строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство са най-податливи на завладяване от незаконни организации. От организацията предизвестиха, че дотациите за икономическо възобновяване в Европейски Съюз „ ще попаднат под прицела на нарушители, които ще опитат да усвоят обществено финансиране “.

Анализаторите на Европол ще оказват помощ на органите на страните членки на Европейски Съюз посредством продан на информация и с директна помощ при следствия за възможни финансови закононарушения. Очаква се звеното да помогне и при конфискуването на средстава, получени вследствие на противозаконна активност. По данни на Европол сега в Европа се конфискуват едвам 1% от тези средства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР