Европейският съюз, САЩ и Япония заявиха във вторник, че ще

...
Европейският съюз, САЩ и Япония заявиха във вторник, че ще
Коментари Харесай

ЕС, САЩ и Япония се обединиха срещу търговските практики на Китай

Европейският съюз, Съединени американски щати и Япония обявиха във вторник, че ще работят дружно против изкривяващите пазара търговски практики и политики, които раздуват индустриалния потенциал, акцентирайки няколко основни детайла от икономическата система на Китай, съобщи " Ройтерс ".

В взаимно изказване, без да загатват Китай или друга страна, трите страни споделиха, че ще работят в границите на Световната комерсиална организация (СТО) и в други многостранни групи, с цел да отстраняват нечестните условия за конкуренция, провокирани от дотации, държавни предприятия, принудителен софтуерен трансфер и условия за локалното наличие.

Инициативата отразява възходящото неодобрение измежду индустриалните страни поради комерсиалните практики на Китай, както и опасенията, че други разрастващи се страни ще последват образеца на Пекин.

Според изказването протекционистките практики будят " съществени опасения за вярното действие на интернационалната търговия, основаването на новаторски технологии и устойчивия напредък на световната стопанска система ".

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом сподели, че китайските промишлени дотации, в това число за алуминий и стомана, вредят на европейските служащи по " доста, доста трагичен " метод.

" Не е загадка, че съгласно нас Китай е огромен извършител тук, само че има и други такива страни ", уточни Малмстрьом.

При откриването на срещата на министерско ниво на Световната комерсиална организация в Буенос Айрес в понеделник Съединени американски щати и Япония подлагаха на критика неналичието на бистрота в комерсиалните практики на някои страни - членки на организацията, намеквайки за Китай.

В същото време Пекин прикани членовете да " се заловен за ръце " и да съблюдават разпоредбите на СТО в отбрана на глобализацията на фона на засилващия се протекционизъм.

Съединени американски щати са склонни да одобряват позицията на Европейски Съюз, че СТО не трябва да дава на Китай статут на пазарна стопанска система, в това число тъй като това би отслабило доста комерсиалната отбрана на Запада.

Желанието на Европейски Съюз и Япония да си сътрудничат с администрацията на президента Доналд Тръмп идва макар разликите във връзка с ролята на СТО и бъдещето на многостранните търговски покупко-продажби.

Тръмп показва желанията си за двустранни договаряния и комерсиалната му изразителност хвърли сянка върху срещата на СТО.

В същото време представител на организацията заяви, че министерската конференция на СТО може да завърши, без участниците да съумеят да договорят взаимна заключителна декларация поради съпротивата на една от 164-те й членки против проектодокумента, подчертаващ значимостта на многостранната комерсиална система и развиването.

Говорителят не уточни коя е несъгласната страна.

Не са реализирани също по този начин съглашения в области като селско стопанство, сигурност на питателните доставки, лов на риба и електронна търговия, по които към момента се водят договаряния.

Близо 4000 делегати се събраха в аржентинската столица Буенос Айрес за четиридневния конгрес, който завършва през днешния ден, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР