Европейският съюз, САЩ и Канада експулсират руски дипломати в отговор

...
Европейският съюз, САЩ и Канада експулсират руски дипломати в отговор
Коментари Харесай

ЕС, САЩ и Канада ще експулсират руски дипломати

Европейският съюз, Съединени американски щати и Канада експулсират съветски дипломати в отговор на опита за ликвидиране на Сергей Скрипал и щерка му във Англия. Според Брюксел зад покушението стои Русия, която изрично отхвърля. 14 страни от европейския съюз гонят руснаци - измежду тях са Германия, Франция, Италия и Румъния.


Забележителна проява на единение - това са първите реакции след решението на Брюксел и Вашингтон да експулсират съветски дипломати. От Варна, където дойде за срещата с турския президент, Доналд Туск разгласи решението за общ отговор.
Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет: " Като продължение на решението на Европейския съвет от предходната седмица да отговорим на Русия в границите на общи законови дейности, през днешния ден 14 страни членки взеха решение да експулсират съветски дипломати. Допълнителни ограничения, в това число и още експулсирания, могат да се чакат в идните дни и седмици.
В петък европейските водачи се сплотиха към позицията, че е " доста евентуално " зад офанзивата против Скрипал да стои Русия.

Сред страните, които ще експулсират съветски дипломати са Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Румъния, балтийските страни, Дания, Холандия. Но освен Европа реагира, същите ограничения взеха Съединените щати и Канада. Отзовават се приблизително сред 1 и 4-ма души. 23-ма руснаци към този момент напуснаха Англия. " Приветстваме днешните дейности на съдружниците ни, което ясно демонстрира, че заставаме един до друг и даваме мощен сигнал на Русия, че не може да продължава да нарушава интернационалното право ", се споделя в изказване на английския министър председател Тереза Мей. За Мей общите дейности на европейските страни са сериозна победа, на фона на процедурата по развода сред Лондон и Брюксел. Руски дипломати отзовават Украйна и Албания.

От другата страната на Океана - Съединени американски щати ще експулсират 60 съветски дипломати - 48 сътрудници на дипломатически задачи и 12 души, които съставляват страната в Организация на обединените нации. В позицията на Държавния департамент се показва, че офанзивата във Англия е изложила на риск живота на доста почтени жители. Това е най-сериозната дипломатическа рецесия по оста Москва-Вашингтон от времето на Студената война. Въпреки изострения звук обаче, ръководителят на Европейския съвет Туск изрече съболезнованията за околните на починалите при пожара в съветския град Кемерово, освен това на съветски.
Доналд Туск: Днес ние европейците скърбим дружно с съветския народ за жертвите на трагичния пожар в град Кемерово, западен Сибир. Нашите мисли и сърца са с вас.
Част от експулсираните съветски дипломати към този момент напуснаха страните, в които са задачите им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР