Европейският съюз реши във вторник да отвори още една глава

...
Европейският съюз реши във вторник да отвори още една глава
Коментари Харесай

Сърбия отваря още една преговорна глава с ЕС

Европейският съюз реши във вторник да отвори още една глава от договарянията за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз – свободно придвижване на капитали. Това е належащо за укрепване на икономическите връзки и вложенията в Сърбия.
Официални представители в Съвета на министрите на Европейски Съюз в Брюксел обявиха, че решението е контрактувано на срещата сред Комитета на непрекъснатите представители на Европейски Съюз (КОРЕПЕР) и Работната група по разширение на Европейски Съюз, заяви МИА, представена от БГНЕС.
Глава 4 „ Свободно придвижване на капитали ” ще бъде отворена във вторник по време на междуправителствена конференция Европейски Съюз – Сърбия в коридорите на срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Брюксел.
По-рано представители на сръбското държавно управление показаха неодобрение от отварянето на единствено една глава, защото са уверени, че Сърбия има подготвеност за отварянето на още три, отнасящи се до свободното придвижване на работна ръка, построяването на трансевропейски мрежи и транспортна политика.
Според източници от Брюксел, сега е мъчно да се реализира съглашение за отварянето на повече от една преговорна глава, защото в границите на Европейски Съюз се води спор за смяна на методологията на процеса на разширение.
Целта на измененията е процесът да стане по-ефективен и осезателен за жителите на страните-кандидати.
Промяната на методологията не трябва, само че може да засегне и тези претенденти за участие в Европейски Съюз, които към този момент договарят, в случай че се реши, че това е належащо.
Промяната на методологията на разширението би трябвало да бъде гласувана на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани през май в Загреб.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР