Европейският съюз разположи в понеделник своя гражданската мисия на ЕС

...
Европейският съюз разположи в понеделник своя гражданската мисия на ЕС
Коментари Харесай

По искане на Ереван ЕС разположи мисия в Армения

Европейският съюз разположи в понеделник своя гражданската задача на Европейски Съюз в Армения, заяви Съветът на Европейски Съюз.

Мисията, която ще има към 100 души личен състав, от които половината невъоръжени наблюдаващи, ще бъде основана в граничещата с Нагорни Карабах арменска провинция Вайоц Дзор.

Тя няма да има изпълнителни функционалности, само че европейските миротворци ще правят рутинно наблюдаване и ще вземат участие в посредническите старания за намиране на решение за противоречивата област Нагорни Карабах, която се намира на територията на прилежащ Азербайджан, само че е обитаема най-вече с арменци.

Напрежението сред Ереван и Баку още веднъж се изостри, откакто Азербайджан затвори единственият път от Армения, водещ към региона - Лачинският кулоар. Според Ереван това е държавна обсада, до момента в който Баку твърди, че рестриктивните мерки се дължат на екоактивисти, които стачкуват против употребата на въглищни мини.

Мисията на Европейски Съюз - EUMA, беше публично основана с решение на Съвета на 23 януари 2023 година, за " да спомага за стабилността в граничните региони на Армения, да построи доверие и човешка сигурност в засегнатите от спорове области и да се обезпечи среда, удобна за напъните за нормализиране сред Армения и Азербайджан, подкрепяни от Европейски Съюз ".

Оперативният щаб на задачата ще бъде в град Ехегнадзор, а за неин шеф е назначен Маркус Ритер.

Армения изиска през декември от Европейски Съюз да разположи задача на своя територия. След това Русия, която до момента служеше като главен медиатор за реализиране на мир сред спорещите за Нагорни Карабах Армения и Азербайджан, и.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР