Европейският съюз разчита на Израел, за да намали зависимостта си

...
Европейският съюз разчита на Израел, за да намали зависимостта си
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Искаме да увеличим енергийното си сътрудничество с Израел

Европейският съюз разчита на Израел, с цел да понижи зависимостта си от съветския природен газ. Това обръщение насочи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на втория ден от визитата си в еврейската страна, съобщи БНР.

„ Откакто стартира войната, Русия съзнателно прекъсна доставките на природен газ за Полша, България и за Финландия, както и за холандски датски и компании, отмъщавайки си за това, че поддържаме Украйна. Поведението на Кремъл единствено ускорява решимостта ни да се освободим от съветските горива. Сега да вземем за пример търсим способи да засилим енергийното си съдействие с Израел “, сподели Урсула фон дер Лайен в публика на Университета Бен Гурион в град Бершеба.

В Ерусалим италианският министър председател Марио Драги удостовери желанието на страната си да усили газовите доставки от Израел.

„ На енергийния фронт си сътрудничим за оползотворяването на газовите запаси в Източното Средиземноморие и за развиването на възобновимата сила. Искаме да понижим нашата взаимозависимост от съветския газ и да ускорим енергийния преход според климатичните цели които си поставихме “.

Израелският министър председател Нафтали Бенет съобщи, че страната му има желанието и ресурсите да обезпечи на Европа други възможности на съветските горива:

„ Европа се нуждае от енергоресурси допустимо най-скоро, а в израелски води има газови находища. Това е добра вест и за Израел, и за Италия, и за Европа “.

Газовите находища на Израел се правят оценка на към 1 трилион кубически метра - тройно повече от предстоящото вътрешно ползване през идващите три десетилетия. Възможностите за експорт на тези запаси са най-малко три. Проектът " ИйстМед " е за подводен газопровод до Гърция. Втората опция е за тръба за Европа през Турция, само че реализацията ѝ ще коства най-малко милиард и половина $ и ще зависи от нелеките връзки сред Тел Авив и Анкара. Третата опция е увеличение на износа за Европа през Египет, където израелският газ се втечнява.

След края на визитата си в Израел през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Египет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР