Европейският съюз ратифицира днес Конвенцията на Съвета на Европа за

...
Европейският съюз ратифицира днес Конвенцията на Съвета на Европа за
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври

Европейският съюз ратифицира през днешния ден Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение, известна като „ Истанбулска спогодба “. На гала в Palais de l`Europe в наличието на генералния секретар Мария Пейчинович Бурич, дипломат Мартен Енберг, непрекъснат представител на Швеция в Съвета на Европа (действащото председателство на Съвета на Европейския съюз) и Хелена Дали, европейски комисар по въпросите на равенството, подава инструмента за утвърждение.

„ Това е ден за празнуване, само че и за размисъл върху работата, която ни следва. С присъединението си към „ Истанбулската спогодба “ на Съвета на Европа, която е пример за интернационалните стандарти в тази област, Европейски Съюз удостоверява още веднъж централното място и значимостта на Конвенцията. Европейски Съюз съдържа 14 от 20-те страни с най-висока ранглиста в света във връзка с равенството сред половете. Въпреки това към 22 % от дамите в Европейски Съюз са претърпели принуждение от съкровен сътрудник. Присъединявайки се към конвенцията, Европейски Съюз получава значим инструмент за битка с насилието против дами и домашното принуждение “, сподели Паулина Брандберг, шведски министър на равенството сред половете и професионалния живот.

Към днешна дата договорът е утвърден от 38 страни (37 страни и Европейския съюз). Той е подписан от всички държави-членки на Европейски Съюз и утвърден от 21 (Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция).

„ За да живеем в обективен и еднакъв Европейски съюз, дамите и девойките би трябвало да могат да живеят без боязън, принуждение и ежедневна неустановеност. С утвърждението на Истанбулската спогодба Европейски Съюз подсигурява, че се ползват минимални наказателноправни стандарти за противопоставяне на насилието против дами и домашното принуждение в целия съюз и посланието, че оправянето с тези форми на принуждение е приоритет “, акцентира комисар Дали.

Този значим контракт открива пътя за основаване на правна рамка на общоевропейско равнище за отбрана на дамите против всички форми на принуждение и попречване, гонене и унищожаване на насилието против дами и домашното принуждение. Конвенцията също по този начин открива специфичен механизъм за наблюдаване (GREVIO), с цел да се подсигурява дейно използване на нейните разпореждания.

„ Декларацията, призната на срещата на върха на държавните и държавни ръководители на Съвета на Европа в Рейкявик, утвърди пионерската роля на Съвета на Европа в битката против насилието против дами и домашното принуждение. Тъй като Украйна, Обединеното кралство и Република Молдова ратифицираха предходната година, а в този момент и Европейския съюз, не се колебая, че тази позитивна наклонност и удобен кръг ще продължат. Надявам се, че страните-членки на Европейски Съюз, които към момента не са станали страни, в този момент ще бъдат въодушевени да го създадат “, съобщи генералният секретар Мария Пейчинович Бурич.

Конвенцията ще влезе в действие във връзка с Европейския съюз на 1 октомври 2023 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР