Европейският съюз проучва възможността за въвеждане на нови данъци, стимулиращи

...
Европейският съюз проучва възможността за въвеждане на нови данъци, стимулиращи
Коментари Харесай

ЕС смята да въведе нови данъци в енергетиката


Европейският съюз изследва опцията за въвеждане на нови налози, стимулиращи прехода към нисковъглеродна енергетика, без значение от рисковете от обществени митинги, аналогични на придвижването на „ жълтите жилетки “. Това е съобщил заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите, свързани с еврото и обществения разговор Валдис Домбромскис по време на неофициална среща на министрите на стопанската система и финансите на Европейски Съюз в Хелзинки, оповестява ТАСС.

„ Смятаме да проведем полемика, с цел да обсъдим какво може да се направи за въвеждане на спомагателни налози в бранша на енергетиката за финансиране на поддръжката на прехода към нисковъглеродна стопанска система за битка с промените в климата “, - счита той. „ Съществуват разнообразни варианти, в това число и разширение на нашата система за търговия с квотите за въглеродни излъчвания или въвеждане на директни налози за въглищната енергетика. Днес срещата е неофициална, по тази причина не би трябвало да се чакат публични решения, само че ние считаме да определим най-перспективната посока, при която ще е елементарно постигането на консенсус “, цитира организацията думите на еврокомисаря.

В отговор на въпрос дали не се усилва заплахата от митинги на обществеността в Европейски Съюз по отношение на въвеждането на сходни налози, аналогични на този, с който бяха въведени спомагателни такси върху бензина и дизела в интерес на околната среда във Франция, което породи и придвижването на „ жълтите жилетки “, Домбровскис сподели: „ Приемаме съществено обществените проблеми, по тази причина в границите на работата на новата Европейска комисия (под управлението на Урсула фон дер Лайен, която стартира работа на 1 ноември) предлагаме да се сътвори Фонд за обективен преход към нисковъглеродна енергетика. В обособените райони, в обособените браншове на индустрията съществуват опасности за спад при енергийния преход, по тази причина сме длъжни да подпомогнем на тези хора и на тези предприятия да се преструктурират “, счита още Домбровскис.

За страдание по тази тематика няма коментар от българските управляващи, нито пък известие за това дали и кой е взел присъединяване в тази неофициална среща, която както се оказва е извънредно значима за българския енергиен бранш, а и какво е изразеното публично мнение на страната ни.

Европейската комисия при започване на годината показа идея за преход на Европейския съюз към стопанска система с нулеви въглеродни излъчвания през 2050 година, само че до момента няма съответни калкулации по какъв начин на процедура да стане това. Към сегашния миг различните технологии за произвеждане на сила не са в положение да устоят в свободна конкуренция с обичайните ТЕЦ-ове и атомни мощности. Алтернативните системи се нуждаят от непрекъснати субсидии.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР