Европейският съюз призова властите във Венецуела да зачитат гражданските права,

...
Европейският съюз призова властите във Венецуела да зачитат гражданските права,
Коментари Харесай

Протестите във Венецуела не може да бъдат игнорирани, заяви ЕС

Европейският съюз прикани управляващите във Венецуела да зачитат " гражданските права, свободата и сигурността " на ръководителя на Народното събрание Хуан Гуайдо, само че не последва образеца на Вашингтон, който го призна за краткотраен президент, съобщи " Ройтерс ".

" На 23 януари народът на Венецуела прикани за народна власт и за опция свободно да дефинира личната си орис. Тези гласове не може да бъдат пренебрегнати ", се показва в изказване на страните членки. " Народът на Венецуела има правото да организира мирни демонстрации, свободно да избира водачите си и да дефинира бъдещето си ", се споделя още в изказването.

Малко по-рано висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини прикани за " незабавното започване на политически развой във Венецуела, който да докара до свободни и надеждни избори в сходство с конституционния ред ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази вяра, че " цяла Европа ще е единна в поддръжката си за демократичните сили във Венецуела ", съобщи " Франс прес ". " За разлика от Мадуро Народното събрание, в това число (председателят му) Хуан Гуайдо, имат либерален мандат от венецуелските жители ", написа Туск в " Туитър ".

Малко преди Туск представител на Европейската комисия съобщи, че комисията следи деликатно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от Европейски Съюз и сътрудниците им.

Подобно на Туск, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи: " За разлика от Мадуро, Гуайдо има демократична легитимност. "

Снощи ръководителят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за краткотраен президент и постави клетва, а минути по-късно получи самопризнание от Съединените щати и най-малко 10 американски страни, измежду които всички огромни в Южна Америка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР