Европейският съюз призова вчера Турция да прекрати военната си операция

Европейският съюз призова вчера Турция да прекрати военната си операция ...

ЕС призова Турция да спре операцията в Сирия, отхвърли плана за зона за сигурност.Европейският съюз призова вчера Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, отхвърляйки турските планове за създаване на безопасна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия", се казва в обща декларация на 28-те страни членки на съюза. "Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци."

"ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа.

Вчера турски войници започнаха третата операция на страната в Сирия. Според президента Реджеп Тайип Ердоган операцията цели да защити териториалния интегритет на Сирия от "терористи" (той има предвид бойците, смятани от Анкара за разклонение на ПКК) и да даде възможност за връщане на сирийски бежанци в родината им.

Повече за операцията четете тук.

Източник: dnevnik.bg