Европейският съюз призова Турция да прекрати военната си операция в

...
Европейският съюз призова Турция да прекрати военната си операция в
Коментари Харесай

Как реагираха световните сили на турската военна операция в Сирия

Европейският съюз прикани Турция да приключи военната си интервенция в Северна Сирия, отхвърляйки турските проекти за основаване на безвредна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, съобщи Ройтерс.
 
" Европейски Съюз приканва Турция да приключи едностранните военни дейности . Малко евентуално е една така наречен " зона за сигурност " в североизточната част на Сирия, каквато Турция планува, да отговори на интернационалните критерии, позволяващи завръщане на бежанци ", се споделя в обща декларация на 28-те страни членки на съюза. " Европейски Съюз няма да дава помощ за стабилизация или развиване в региони, където правата на локалните поданици се пренебрегват ", се показва в документа, представен от Ройтерс.

 
Военната интервенция на Турция в Североизточна Сирия би трябвало да бъде сдържана, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , като добави, че е значимо районът да не се дестабилизира в допълнение, съобщи Ройтерс. Той съобщи пред публицисти, че Турция има " законни опасения за сигурността си " и е уведомила НАТО за нападението си против кюрдските бойци в Сирия.
 
" Разчитам на Турция, че ще работи сдържано и ще подсигурява, че всяко деяние, което би подхванала в Северна Сирия, ще бъде съразмерно и премерено ", съобщи той след среща с италианския министър председател Джузепе Конте . " Важно е да се заобикалят дейности, които може да дестабилизират в допълнение района, да ескалират напрежението и да причинят още човешки премеждия ".

 
Съветът за сигурност на Организацията на обединените народи ще заседава за Сирия при закрити врата в четвъртък, споделиха дипломати, представени от Ройтерс, откакто Турция предприе през днешния ден военна интервенция против кюрдските бойци в североизточната част на прилежащата страна. Обсъждането на ситуацията в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки - Англия, Франция, Германия, Белгия и Полша, споделиха дипломатите.-->
 
Френският министър на защитата Флоранс Парли съобщи, че турската атака в Североизточна Сирия е рискова и би трябвало да спре, съобщи Ройтерс. " Тя е рискова за сигурността на кюрдите. Опасна, тъй като е от изгода за " Ислямска страна ", с която водиме война от пет години. Трябва да спре ", написа Парли в Туитър.
 
Египет прикани за незабавна среща на Лигата на арабските страни във връзка на турската атака в Сирия, заяви външното министерство в Кайро, представено от Ройтерс.
" Египет по допустимо най-категоричен метод жигосва турската експанзия на сирийска територия ", се споделя в декларацията на министерството. Посочва се, че тази атака " съставлява фрапантна и неприемлива офанзива против суверенитета на една братска арабска страна ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР