Европейският съюз призова суданската армия бързо да предаде властта на

...
Европейският съюз призова суданската армия бързо да предаде властта на
Коментари Харесай

ЕС призова суданската армия да предаде властта на цивилно правителство

Европейският съюз прикани суданската войска бързо да съобщи властта на цивилно държавно управление след вчерашния боен прелом против президента Омар ал Башир, заяви Българска телеграфна агенция.

Само бързото предаване на властта на гражданско държавно управление в Судан ще разреши да се обезпечи политически развой, който ще може да удовлетвори очакванията на суданците за промени, се споделя в изказване на външнополитическата работа на Европейски Съюз, публикувано нощес.

Според Европейски Съюз военното ръководство няма да даде отговор на стоящите пред страната провокации и нарушава устава на Африканския съюз. Европейски Съюз приканва също така всички страни да се придържат към успокоение и въздържаност.

Вчера Съединени американски щати прекъснаха диалозите със Судан за нормализиране на връзките сред двете страни и приканиха преходът към цивилно ръководство да стане преди избрания от военните период от две години.

Отново през вчерашния ден централният фонд на Организация на обединените нации за реакция при изключителни обстановки отдели 26,5 милиона $ за оказване на филантропична помощ на Судан. В известието на международната организация се споделя, че броят на хората в Судан, които страдат от дефицит на храна, е бил 5.8 милиона в интервала януари - март тази година и този брой се чака да пораства.

Хиляди стачкуващи останаха по улиците

В очевиден израз на непокорство към военния съвет, който завзе властта в четвъртък, хиляди стачкуващи останаха пред суданското министерство на защитата в Хартум и след наложения комендантски час през тъмната част на денонощието.

Демонстрантите издигнаха лозунги " Махнаха апаш и сложиха апаш " и " Революция, гражданска война! ". Някои магазини в Омдурман, града на Нил против столицата Хартум, останаха отворени и след 22 часа. Главният уредник на митингите, Суданската асоциация на експертите, съобщи, че седящата стачка ще продължи, до момента в който властта бъде предадена на цивилно преходно държавно управление. Организацията чака договаряния с армията за предаване на властта.

Държавният департамент на Съединени американски щати разпореди на чиновниците си отвън минимално нужния личен състав да изоставен Судан. Американското външно министерство популяризира и предизвестие към жителите на Съединени американски щати да не пътуват в страната " заради престъпност, тероризъм, цивилен вълнения, отвличания и въоръжен спор ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР