Европейският съюз призова министрите на отбраната на блока в сряда

...
Европейският съюз призова министрите на отбраната на блока в сряда
Коментари Харесай

ЕС призова за координация на покупката на оръжия

Европейският съюз прикани министрите на защитата на блока в сряда да координират покупките на оръжия, с цел да получат по-добри условия от доставчиците , до момента в който те се стремят да попълнят складовете си с въоръжение и муниции, изчерпани от доставките за Украйна, предава Ройтерс.

Страните от Европейски Съюз бързат да възстановят запасите от оръжия и муниции, откакто изпратиха големи количества до Киев, което наложи промишлеността да да проработи на по-бързи обороти, с цел да отговори на възходящото търсене.

" Спешно би трябвало да възстановим готовността на нашите европейски въоръжени сили и да попълним изчерпаните ресурси ", сподели Стийн Молс, началник на отдела за сигурност и защита на дипломатическата работа на Европейски Съюз, пред комисия в Европейския парламент.

Министрите на защитата на Европейски Съюз ще се срещнат на 15 ноември и Молс сподели, че се надява те да показват съответни оферти за координирани покупки на оръжие.

Европейските страни се нуждаят от противовъздушна и противоракетна защита, противотанкови и артилерийски системи и дронове, сподели Молс. Брюксел се надява на към 5-7 " емблематични плана ", които да координират покупките от страните членки в области като муниции.

Покупките на отбранителни артикули в Европейски Съюз рядко се правят взаимно, като страните постоянно желаят да поддържат локалните си промишлености.

" Сега в действителност е моментът за всички нас да оставим настрани тези дългогодишни... национални ползи ", сподели Молс.

Тимо Песонен, началник на Генерална дирекция по защита, индустрия и Космоса на Европейската комисия, сподели, че страните от Европейски Съюз са пренебрегвали вложенията в защитата прекомерно дълго.

Докато вложенията в Европейски Съюз в тази сфера са се нараснали с 22% за 20 години, те са се нараснали с 66% в Съединените щати, близо 300% в Русия и повече от 600% в Китай, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР