Европейският съюз призова Косово да отмени решението си за въвеждане

...
Европейският съюз призова Косово да отмени решението си за въвеждане
Коментари Харесай

ЕС призова Косово да отмени митото за стоки от Сърбия и Босна

Европейският съюз прикани Косово да анулира решението си за въвеждане на вносно мито за стоките от Сърбия и Босна - ход, който най-вероятно ще утежни още повече връзките сред Прищина и Белград, написа Reuters.

В понеделник Косово заяви, че вкарва 10 % мито на всички артикули, създадени в Сърбия и Босна, само че не и на интернационалните марки. Премиерът съобщи, че ходът е ориентиран към " отбрана на локалните артикули ".

Босна, Косово и Сърбия, дружно с Албания, Черна гора и Молдова са са част от Централноевропейско съглашение за свободна търговия (CEFTA), което бе основано, с цел да помогне на някогашните комунистически страни да хармонизират икономическите и правни системи с условията на Европейския съюз.

 Косово, Македония и Албания с най-ниски заплати в Западните Балкани
Косово, Македония и Албания с най-ниски заплати в Западните Балкани

Всяка една от тях доста изостава от България, демонстрират най-новите данни на Евростат

Балканските страни постоянно са употребявали комерсиалните бариери при политически разногласия, а Босна и Сърбия стопираха вноса от Косово, когато страната разгласи самостоятелност през 2008 година Забраната бе отстранена през 2011 година, откакто Прищина вкара ответни ограничения против двете страни, които към момента отхвърлят да признаят страната като самостоятелна.

Европейски Съюз към този момент съобщи, че нормализацията на връзките сред Сърбия и Косово са основни за бъдещото участие на двете страни в блока.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР