Европейският съюз призова дясното правителство на Полша да отмени спорната

...
Европейският съюз призова дясното правителство на Полша да отмени спорната
Коментари Харесай

Отнемането на правото на глас на Полша в ЕС е под въпрос

Европейският съюз прикани дясното държавно управление на Полша да анулира противоречивата правосъдна промяна, изразявайки " съществено безпокойствие ", защото може да подкопае свободата в региона на правораздаването, осведоми Агенция Франс Прес.

По време на особено съвещание на високо ниво в Брюксел Европейската комисия също разиска невиждания вид за лишаване на правото на глас на Полша в Съвета на Европейски Съюз, се споделя в известие на изпълнителния орган на съюза.

През последните дни полското държавно управление е изправено пред митинги, откакто предходната седмица предприе промени в цялата правосъдна система. " Предприетите от полските управляващи дейности в правосъдната система още повече усилват опасността над върховенството на закона в Полша ", за това предизвести вицепрезидентът на Европейска комисия Франс Тимерманс.

В известието се добавя, че Брюксел " показва сериозното си безпокойствие по отношение на ясните опасности за независимостта на правораздаването в Полша ".

" Комисията приканва полските управляващи да преустановят новите закони и да се обвържат с продължаващия с вицепрезидента Тимерманс разговор за върховенството на закона в опит да се позволи изразеното съществено безпокойствие. Ако се приложат в актуалната им форма, тези промени ще имат доста доста отрицателно въздействие върху независимостта на правораздаването и ще усилят систематичната опасност над върховенството на закона в Полша ", се разяснява още от Европейска комисия.

След като предприе промени в Конституционния съд в края на 2015 година, полското държавно управление стартира да реформира съдилищата.

Полският парламент спря дебата върху закон, който би нараснал въздействието на правосъдния министър върху висшия съд, откакто водачът на ръководещата партия остро атакува опозицията.

Миналата седмица двете камари на Народното събрание одобриха настрана законодателство, което би дало пълномощия на правосъдния министър да показва съдиите за европейските съдилища.

В допълнение Народното събрание е на път да избере членове на Националния правосъден съвет, чиято роля е отбрана на независимостта на съдилищата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР