Европейският съюз преговаря с производители за закупуване на противопожарни самолети

...
Европейският съюз преговаря с производители за закупуване на противопожарни самолети
Коментари Харесай

ЕС купува спешно противопожарни самолети

Европейският съюз договаря с производители за закупуване на противопожарни самолети за битка с тежки горски пожари като тези, които сега бушуват в Южна Европа. Това заяви пред " Ройтерс " еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

Той уточни, че все още ресурсите на Европейски Съюз за изключителни обстановки включват 12 противопожарни самолета и един хеликоптер разполагаем на страните от Европейски Съюз. Тъй като обаче упованията са незабавните поръчки да нарастват заради изменението на климата, Европейски Съюз възнамерява да влага в средства в закупуването на самолети за реагиране при рецесии.

Тези самолети механически ще бъдат закупени от страните членки, само че те ще бъдат 100% финансирани от Европейския съюз, изясни Ленарчич.

Той съобщи, че проектите са да се възобнови производството на самолети-амфибии, които събират вода за гасене на пожари.

На фона на интензивната гореща вълна, която аргументи стотици смъртни случаи, през вчерашния ден хиляди пожарникари в Южна Европа се бориха с голям брой горски пожари в редица страни, измежду които Португалия, Испания и Франция.

Поради климатичните промени се усилват изискванията, благоприятстващи експлоадирането на пожари - горещи талази и засушаване. Това значи, че пожарите могат да се популяризират по-бързо и да горят по-дълго, откакто бъдат възпламенени. По тази причина от ден на ден страни желаят незабавна помощ за справяне с огнената буря.

ЕС към този момент е получил пет претенции за помощ тази година. Тъй като Средиземноморския район към момента даже не е преполовил типичния пожарен сезон юни-септември, Ленарчич предизвести, че Европа е изправена пред мъчно лято. За съпоставяне, предходната година Европейски Съюз получи девет претенции за помощ.

2021 година беше вторият най-лош сезон на горски пожари в историята на Европейски Съюз. Над половин милион хектара бяха изпепелени. През 2017 година пък пожари изгориха над милион хектара, което я прави най-лошата година в историята.

До момента през тази година към този момент са унищожени повече от 70 000 хектара единствено в Испания - рекордни за последното десетилетие, съгласно данни на испанското държавно управление.

Бюджетът на Европейски Съюз за гражданска отбрана, който оказва помощ на страните да влагат в попречване и реагиране на рецесии, беше към 900 милиона евро през 2021 година

Ленарчич обаче уточни, че в близко бъдеще той ще би трябвало да бъде в допълнение повишен, поради увеличението на апелите за помощ при изключителни обстановки, свързани с климата, наред с други рецесии като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР