Европейският съюз представи предложение за стимулиране на производството на боеприпаси

...
Европейският съюз представи предложение за стимулиране на производството на боеприпаси
Коментари Харесай

ЕС разкри план за производство на боеприпаси в разгара на войната в Украйна

Европейският съюз показа предложение за стимулиране на производството на муниции и ракети в Европа, с цел да се заменят изчерпаните ресурси, до момента в който въоръжава Украйна във войната ѝ против Русия.


Европейската комисия показа проектозакон, съгласно който 500 млн. евро от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат ориентирани към увеличение на производството на муниции посредством създаване на нови оръжейни фабрики и модернизиране на съществуващите.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон съобщи, че се надява предлагането да стане закон до края на идващия месец.

Предложението за разноските идва в миг, когато блокът се стреми да достави един милион артилерийски снаряда на Украйна през идващите 12 месеца на стойност 2 милиарда евро.

Планът " ще спомогне за доставката на повече муниции за Украйна, с цел да може тя да пази своите жители, а също по този начин ще укрепи нашите европейски отбранителни качества ", съобщи ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Държим на обещанието си да поддържаме Украйна и нейния народ, колкото дълго е належащо ", сподели тя.

Украйна изгаря хиляди снаряди дневно и се оплаква, че войските ѝ би трябвало да лимитират потреблението им заради дефицит.

Тристранна тактика

Европейският съюз подхваща тристранна тактика.

Държавите-членки доставят повече снаряди на Украйна от наличните ресурси, като до един милиард евро от разноските се покриват от фонда на Европейски Съюз, наименуван Европейски механизъм за мир (ЕМП).

Блокът също по този начин се стреми да закупи взаимно повече муниции за Украйна, като това ще бъде финансирано с още 1 милиард евро от ЕФП.

Планът от сряда за увеличение на производството на муниции в Европа е третият детайл, който идва от друго финансиране.

Проектозаконът, наименуван Закон за поддръжка на производството на муниции (ASAP), приканва за потребление на Европейския фонд за защита на Европейски Съюз и на различен механизъм, който Комисията предложи да бъде основан в границите на предложение от юли 2022 година, наречено Закон за подсилване на европейската отбранителна индустрия посредством общи публични поръчки.

Бретон съобщи, че дружно със " съфинансирането " от страна на страните - членки на Европейски Съюз, общото европейско нарастване на производството на муниции ще възлезе на " най-малко един милиард " евро.

Той сподели, че е обиколил всички европейски обекти за произвеждане на отбранителни артикули, с цел да откри способи за редуциране на периодите " може би от две, три години... до 12 месеца ", защото проектът се пробва да промени десетилетията на незадоволително вложение.

Необходимо е незабавно да се " активизират държавите-членки, тъй че те да могат да дадат неотложно своите ресурси " с увереността, че те ще бъдат попълнени от увеличеното произвеждане, сподели Бретон.

Паричните средства на Европейски Съюз ще отидат за финансиране на нови индустриални линии за снаряди за гаубици и ракети, увеличение на производството на барут и преоборудване на остарели муниции.

Дипломати от разнообразни страни от Европейски Съюз показаха подозрения по отношение на опциите на Европа да създава задоволително муниции, само че Бретон и други чиновници в Брюксел настояха, че тя може да реализира задачата.

Някои страни членки се питат също по този начин дали препоръчаният проект е съчетаем с учредителния контракт на Европейски Съюз, който не разрешава директните разноски за защита от бюджета на блока.

Брюксел твърди, че е решил този проблем с пътя на " съфинансиране " и като е разрешил на страните-членки да изберат дали да вземат участие в него - нещо, което обичайно неутрални страни като Ирландия и Австрия надали ще одобряват.

Налице е и фактът, че Европейски Съюз е употребявал ЕПФ в размер на 4,6 милиарда евро, с цел да поддържа военните потребности на Украйна от началото на войната с Русия през февруари предходната година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР