Европейският съюз предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата

...
Европейският съюз предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата
Коментари Харесай

Коронавирус: пазете се от измами и нечестни практики онлайн

Европейският съюз подхваща дейности против онлайн търговци, които употребяват рецесията с ковид, с цел да продават подправени медикаменти или да покачват цените.
В изискванията на самоизолация и обществено разграничаване от ден на ден се развива онлайн извършването на покупки. Тази наклонност обаче се употребява и от търговци, които продават съмнителни артикули на извънредно повишени цени.
С малко старания в интернет можете да откриете редица артикули, които настояват, че са „ единствената отбрана против ковид “ или „ единственото лекуване “. Други търговци пък оферират маски, дезинфекциращ гел или медикаменти на надути цени. Използват се и други трикове – да вземем за пример, изказвания, че продуктът се изчерпва, с цел да се подтикне потребителят към бърза покупка.

За какво би трябвало да следите
Някои изказвания или практики би трябвало да Ви слагат нащрек:
• категорично дефинирани или косвени изказвания, че даден артикул лекува или препятства заразяването с COVID-19;
• потреблението на неофициални източници за поддръжка на изказванията, да вземем за пример незнайни лекари;
• потреблението на логото или имена на държавни органи, интернационалните организации или известни специалисти без линкове към публични документи;
• изказвания, че продуктът е “наличен единствено днес”, “бързо се изчерпва” и други подобни;
• изказвания като “най-ниска цена на пазара”, “единственият артикул, който може да излекува COVID-19”;
• високи цени, обосновани с „ чудеодейните “ лечебни свойства на продукта.
Най-добре е да разчитате на публични източници на информация по отношение на ковид, да вземем за пример от държавните управляващи (Министерството на здравеопазването) или от интернационалните организации като Световната здравна организация.

Мерките на Европейски Съюз
Европейската комисия и органите за отбрана на потребителите в обособените страни си сътрудничат в битката против сходни измами онлайн. На 20 март те разгласиха обща позиция за най-често срещаните типове измами и нелоялни търговски практики, с цел да оказват помощ за по-доброто им идентифициране и унищожаване от онлайн платформите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР