Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство

...
Европейският съюз постигна съгласие за въвеждане на квоти за равенство
Коментари Харесай

40% квота за жени в бордовете на големи компании в ЕС

Европейският съюз реализира единодушие за въвеждане на квоти за тъждество сред половете, с цел да подсигурява, че дамите имат най-малко 40% от местата в управителните препоръки на огромните компании,    съобщава Euranetplus.

След десетилетие на застой по тематиката, предлагането получи нов подтик тази година с нова поддръжка от Германия и Франция, а във вторник най-сетне беше реализирано политическо съглашение сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Законодателството изисква от записаните на борсата компании във всички 27 страни членки на Европейски Съюз доникъде на 2026 година дамите да заемат най-малко 40% от местата в управителните препоръки без изпълнителни функционалности или 33% от всички управителен длъжности в управителните препоръки.

Компаниите могат да бъдат санкционирани за това, че не наемат задоволително дами в своите управителни препоръки, а директорските назначения могат да бъдат анулирани при неспазване на закона, показва БГНЕС.

„ Разнообразието не е единствено въпрос на правдивост. То е и мотор на растежа и нововъведенията. Бизнес причините в интерес на повече дами на управителни длъжности са ясни ”, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „ Има задоволително висококвалифицирани дами, които са подобаващи за висши длъжности: те би трябвало да могат да ги заемат ”.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР