Европейският съюз подготвя нов списък с американски стоки, върху които

...
Европейският съюз подготвя нов списък с американски стоки, върху които
Коментари Харесай

ЕС плаши САЩ с нови мита заради автомобилите

Европейският съюз приготвя нов лист с американски артикули, върху които да наложи мита, в случай че задачата във Вашингтон през идната седмица не успее да убеди президента Доналд Тръмп да не увеличи данъците върху вноса на коли, написа Bloomberg.

Блокът ще се прицели към артикули на стойност към 20 % от действието на Съединени американски щати, настояват двама осведомени източници. Нивата най-вероятно ще бъдат същите, като тези наложени от Вашингтон - 20%. Днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом удостовери, че комисията готви контрамерки.

На 25 юли президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с Тръмп с две съществени оферти, които би трябвало да деескалират напрежението: първото е намаляването на митата върху колите и частите за тях измежду всички съществени страни експортьорки, а второто е тип лимитирано съглашение за свободна търговия.

В момента Съединени американски щати водят публично следствие дали вноса на коли не поврежда националната сигурност, което може да докара до въвеждането на мито от 20% върху вноса на коли.През 2017 година Съединени американски щати е внесла коли и елементи на стойност €294 милиарда, като €58 милиарда от тях са от Европейски Съюз.

В момента вноса на коли от Съединени американски щати към Европа се полза с 10% и това мито не може да бъде понижено единствено за Съединени американски щати поради разпоредбите на СТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР