Европейският съюз подготвя извънредни планове за налагане на таван на

...
Европейският съюз подготвя извънредни планове за налагане на таван на
Коментари Харесай

ЕС планира налагане таван на цените на енергията

Европейският съюз приготвя изключителни проекти за налагане на таван на цената на газа и за разделянето ѝ от тази на електричеството, както и по-дългосрочни промени, чиято цел е да подсигурява, че цената на тока отразява по-ниската стойност на възобновимата сила.

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз ще се срещнат на 9 септември, с цел да обсъдят по какъв начин незабавно да понижат тежестта на енергийните цени за бизнеса и семействата.

Цените на силата в Европа скочиха до небето през последната година под натиска на рекордните цени на газа, откакто Русия последователно понижи доставките му за Стария континент.

Европейските държавни управления винят Москва, че употребява силата за изнудване в отговор на западната поддръжка за Украйна, подложена на съветска експанзия. " Газпром " твърди, че намаляването и прекъсването на газовите доставки е поради глобите и заради механически проблеми.

Промяната на енергийната система на 27-те страни членки е дълъг и комплициран развой, а политиците се пробват да намерят краткосрочно решение. Ройтерс обобщава какви решения за промяна на пазара на сила могат да бъдат взети в околните дни и до какво могат да доведат.

Защо цената на електричеството е обвързвана с тази на газа?

В европейската енергийна система цената на електричеството на едро се дефинира от последната централа, която е нужна, с цел да бъде задоволено търсенето.

Вятърни, нуклеарни, въглищни и газови централи, както и всевъзможни други електрогенератори, наддават на пазара за сила, като първи са предлагащите по-ниска цена, а по-скъпите, да вземем за пример, газовите идват по-късно. Газовите централи постоянно са тези, които дефинират крайната цена.

Идеята е всички да продават електричество на една цена, а по-евтините възобновими централи да печелят повече, което да подтиква вложенията тъкмо в такива енергийни мощности, от които Европа се нуждае, с цел да извърши климатичните си цели.

Но някои страни, да вземем за пример Испания, считат системата за несправедлива, защото крайните консуматори заплащат идентична цена и за скъпа, и за евтина като себестойност електрическа енергия.

Цените на газа се повишиха, откакто Русия понижи подаваните към Европа размери, а търсенето на международните пазари внезапно скочи. В резултат цената на електричеството, създавано посредством изгаряне на газ, внезапно хвръкна до небето.

В края на август фючърсите за ток за януари в Германия скочиха до 1050 евро за мегаватчас, което е 14 пъти повече от година по-рано. Впоследствие цените въпреки всичко спаднаха.

За повишаването на електричеството има и други фактори, като да вземем за пример проблемите на френските нуклеарни централи и жестоката суша в Европа, която понижи потенциала на водноелектрическите централи и повлия на доставките на въглища, осъществявани с речен превоз.

Как може Европейски Съюз да промени цените на силата?

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи неотдавна, че Европейски Съюз би трябвало да отдели цената на електричеството от тази на газа, без обаче да даде повече детайлности.

Проектодокумент на Комисията, забелязан от Ройтерс предходната седмица, разкрива, че предложенията на Европейски Съюз включват налагане на таван на цената на тока от избрани централи, които не работят с газ.

Скокът на цените докара до свръхпечалби за някои централи, чиито разноски са по-ниски, като да вземем за пример вятърни и нуклеарни. Европейски Съюз счита, че страните членки би трябвало да употребяват тавана на цените, с цел да изземат тези облаги и с тях да подкрепят сметките на потребителите.

Чехия, която сега държи ротационното председателство на Европейски Съюз, е показала оферти за полемика от страна на министрите на енергетиката, когато се срещнат в петък.

Те включват налагане на таван на цената на газа, внасян от избрани страни, таван на цената на газа, употребен за произвеждане на електричество, или краткотрайно изваждане на електроцентралите, работещи на газ, от европейската система за установяване на цените на тока.

Идеята за таван на цената на газа или електричеството от дълго време е подкрепяна от Испания, Белгия и други страни, в това число колебаещите се преди време Австрия и Германия. Франция е измежду страните, които желаят цената на газа да бъде отделена от тази на електричеството.

Съществува и концепция, препоръчана от италианския министър председател Марио Драги, страните членки на Европейски Съюз да наложат таван на цената на газа, внасян от Русия. Противници на концепцията настояват, че това може да накара Москва да спре всевъзможни доставки за Европа.

Друга опция е страните членки да дефинират таван на цената на газа и да доплащат на фирмите разликата сред тавана и действителната пазарна цена. Германия и Нидерландия до неотдавна се противопоставяха на тази концепция, защото тя на процедура би предоставяла дотации с публични средства за генериране на сила от изкопаеми горива. Според тях по-добре е тези средства да бъдат употребени за прекосяването към по-евтина и чиста сила.

Чешките оферти включват и краткотрайно ограничение на търговия с ток на европейските тържища до дневни и " ден напред " търгове. Други хрумвания плануват ограничение на достъпа на финансовите спекуланти до газовите пазари и основаването на успореден пазар на ток, създаван посредством газ, обособен от в този момент съществуващия пазар на електрическа енергия.

Какви са евентуалните дефекти?

Високите цена на газа са тласък за бизнеса и семействата да лимитират потреблението на газ. Правителствата пробват да насърчат такава смяна на държанието, с цел да има задоволително гориво за зимата.

Налагането на таван на цената на газа би премахнало този тласък и даже може да насърчи потребителите да употребяват повече газ, до момента в който държавните управления се стремят да понижат потреблението, показват критици.

Анализатори са на мнение, че финансова поддръжка за семействата с ниски приходи и бизнесите, които са най-тежко наранени от високите цени, е по-добра политика от прибързаната смяна на структурата на пазара.

Остава и открит въпросът по какъв начин да се постави таван на цената на газа, без да бъдат принудени операторите на газови електроцентрали да лимитират производството във време, когато множеството страни се нуждаят от от ден на ден ток.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР