Европейският съюз поде координирана битка срещу фалшивите новини в навечерието

...
Европейският съюз поде координирана битка срещу фалшивите новини в навечерието
Коментари Харесай

Кой подпали Нотр дам? С приближаването на евроизборите Брюксел тръгва на война срещу фалшивите новини

Европейският съюз поде координирана борба против подправените вести в навечерието на изборите този месец за Европейски парламент. Европейски чиновници обаче признават, че има лимити на това, което може да се реализира против заплаха, съвсем непозната допреди единствено няколко години.

" Рискът е доста висок, - сподели Луц Гюлнер, един от основните чиновници в Европейски Съюз, отговарящ за антидезинформационната акция. - Само погледнете към предишното, изборите в Съединени американски щати, какво се случи във Франция, Германия. "

Като финансира организации, които ревизират обстоятелствата, като построява вътрешна работа за битка с дезинформацията от Русия, като въвлича в тази активност Facebook, Google, Туитър и други, Брюксел се надява да защищити своите 427 милиона гласоподаватели за 751-местния европейски парламент в изборите, които ще се състоят от 23 до 26 май.

Facebook откри в края на април " военна стая " за битка против подправените вести и по-късно разведе публицисти из своята централа в Дъблин. Според специалисти по сигурността обаче може би е прекомерно късно да се изкоренят семената на подозрението, засети от зловредни акции, опитващи се да подкопаят едни от най-големите (като брой избиратели) избори в света.

Служители на Европейски Съюз споделят, че не могат да измерят резултатите на своите старания. Оплакват се от незадоволително финансиране и институционални спънки и едвам в този момент стартират да се сблъскват с измеренията на казуса. " Европейски Съюз не може да има министерство на истината ", сподели един от тях.

Въпреки общоевропейската природа на рисковете, вотът се създава като обособени избори във всяка от 28-те страни от Европейски Съюз, някои от които се бавят с въвеждането на защитни ограничения.

Правителствата от Европейски Съюз и съдружниците от НАТО споделят, че Русия взема на прицел изборите, с цел да подкопава западната народна власт. Москва отхвърля.

КОЙ ПОДПАЛИ НОТР ДАМ?

Предупреждавайки хората посредством образци за дезинформация, Европейски Съюз, като други западни държавни управления, се надява за " имунизира " жителите си против подправени вести, споделя Хайди Творек, специалист по осведомителна война в Университета на Британска Колумбия.

" Потенциално ние ще бъдем в положение да спечелим (тази война), само че към момента не сме, тъй като игнорирахме този проблем прекомерно дълго ", сподели пред Ройтерс литовският външен министър Линас Линкевичус.

Тъй като изборите през май евентуално ще излъчат фрагментиран парламент, с положително показване на антисистемните партии, чиновниците на Европейски Съюз се притесняват от " неприятни артисти ", опитващи се да нарушават дебата.

Избирателната интензивност при вотовете за Европарламент обичайно е ниска. Това улеснява крайнодесни и крайнолеви групи да се концентрират върху гласоподаватели, предпочитащи екстремистки партии, посредством обществените мрежи.

Руските медии в Европа, въпреки че не съумяват да доближат до по-широка аудитория, дават платформа на настроени против Европейски Съюз популисти. След пожара в парижката катедрала Нотр Дам през април, съветски медии в Европа упрекнаха ислямски екстремисти и прозападното държавно управление на Украйна.

Проверители на обстоятелства в Германия дадоха за образец публикация с подправени вести, публикувана във Facebook, за Франс Тимерманс - основния претендент на социалистите в европейските избори. В нея погрешно се твърдеше, че той желае " всеобща имиграция на мъже мюсюлмани в Европа ".

" НЕ-БЪРЗАТА " ОПОВЕСТИТЕЛНА СИСТЕМА НА Европейски Съюз

Заплашвайки да вкара регулация, Европейски Съюз съумя да убеди Google и Facebook да ревизират рекламите, свързани с изборите, на своите уеб сайтове. Освен това двете компании, дружно с Туитър и браузъра Мозила (на Файърфокс) се съгласиха да дават месечни сводки като част от кодекс за държание на Европейски Съюз.

Компанията Google сподели, че през февруари е засякла близо 21 000 основани в Европейски Съюз рекламни сметки в своята мрежа, които нарушават нейните нови правила и се пробват да подвеждат или да мамят потребителите. Само в Италия са засечени 4200. Миналата седмица Facebook закри доста италиански сметки.

Facebook работи по инспекция на обстоятелства с 21 сътрудници на 14 европейски езика. Когато се окаже, че един сюжет е подправен, рейтингът му в новинарската емисия на обществената мрежа се намалява, а страници, които не престават да споделят подправени вести, може да бъдат блокирани.

Според компанията обаче тези старания имат своите ограничавания. " Толкова доста неща се споделят по Facebook всеки ден, че няма да е допустимо да се ревизират обстоятелствата във всеки обособен пост ", сподели Антония Уудфорд, продуктов управител във Facebook.

В някои страни от Европейски Съюз, като Унгария, няма проверители на обстоятелства и партньорски групи на Facebook се оплакват от неналичието на данни за резултатите от тяхната работа, изключително като се има поради, че подправените вести се популяризират бързо по разнообразни платформи и страни.

Особено уязвимо е по-старото потомство. Хора над 55 година са най-вероятни разпространители на подправени вести, тъй като те са израснали с доверие към печатното слово и одобряват печатната информация за " чиста монета ", споделят чиновници в Европейски Съюз.

Много държавни управления в Европейски Съюз към момента не са основали свои наблюдателни постове за дезинформация. Прехвалената " Система на Европейски Съюз за бързо обявяване ", предопределена да сплоти националните специалисти в битката против дезинформацията, се употребява извънредно рядко. " Тя нито е бърза, нито оповестява, нито е система ", сподели чиновник на Европейски Съюз.

Европейски Съюз въпреки всичко се надява, че едно групово изпитание най-малкото ще накара всеки, който се пробва да се намесва, да заплаща по-скъпо. " Ако някой желае да го прави, то към момента е допустимо ", сподели Хели Тирма-Клар, дипломат на благосклонност на Естония за кибер сигурността.

 

Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР