Европейският съюз планира по-строги регулации върху трансакциите с биткойни и

...
Европейският съюз планира по-строги регулации върху трансакциите с биткойни и
Коментари Харесай

Европейският съюз затяга регулациите върху криптовалутите

Европейският съюз възнамерява по-строги регулации върху преводите с биткойни и други криптовалути. Това е следващият сигнал, че регулаторите желаят да засилят контрола върху бързоразвиващия се криптосектор, написа Ройтерс.

Две комисии в Европейския парламент реализираха междупартиен компромис с няколко оферти, които следва да бъдат гласувани от законодателите. Крипто борсата Coinbase Global обаче предизвести, че разпоредбите ще доведат до режим на наблюдаване, който задушава нововъведенията.

Общият оборот на търговията и преводите с криптовалути се прави оценка на 2.1 трилиона $, само че към момента е обект на неравностойно контролиране в целия свят. Опасенията, че биткойнът и останалите цифрови валути могат да нарушат финансовата непоклатимост и да бъдат употребявани за закононарушения, форсират работата на политиците и напъните им да слагат бранша под надзор.

Съгласно предлагането, показано за първи път предходната година от Европейската комисия, криптоборсите и останалите компании от криптосферата ще би трябвало да получават, съхраняват и дават информация за лицата, участващи в прехвърлянията.

Това би улеснило идентификацията и докладването на подозрителни транзакции, замразяването на цифрови активи и ограничението на високорисковите транзакции, разяснява Ърнест Уртасун, испански народен представител от Зелената партия, който е измежду вносителите на предлагането.

Предишното предложение на комисията предвиждаше използването на правилото да важи единствено за преводите на стойност над 1000 евро, само че според междупартийното съглашение това предписание „ de minimis “ е отстранено, което значи, че всички прехвърляния ще бъдат в обсега на новите регулации.

Уртасун счита, че премахването на прага привежда законопроекта в сходство с разпоредбите на световната работна група за финансовите регулации, която дефинира стандарти за битката с прането на пари. Тези правила значат, че криптофирмите би трябвало да събират и споделят данни за своите преводи.

Главният юридически шеф на Coinbase Пол Гревал разяснява в блога на компанията, че обичайните пари в брой, а не криптовалутите, са най-популярният метод за прикриване на финансови закононарушения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР