Европейският съюз планира да удвои вноса на втечнен газ от

...
Европейският съюз планира да удвои вноса на втечнен газ от
Коментари Харесай

ЕС планира увеличение на доставките на втечнен газ от САЩ

Европейският съюз възнамерява да удвои вноса на полутечен газ от Съединени американски щати до 2023 година. Целта е да се понижи комерсиалното напрежение сред Брюксел и Вашингтон и да се понижи зависимостта от съветския природен газ, съобщи Ройтерс.
След среща сред еврокомисаря по енергетиката Мигел Канете и американския енергиен министър Рик Пери в Брюксел стана ясно, че двете страни към този момент договарят по тематиката.
От Еврокомисията прецизираха, че възнамеряват нарастване на вноса на американски полутечен газ до 8 милиарда кубически метра годишно, което е повече от два пъти по отношение на равнището от 2018 година.
Още предишния месец американският президент Доналд Тръмп и шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер се договориха за сходно нарастване, в подмяна на което Вашингтон да не постанова митнически цени за импорт на европейски коли.
Европейският съюз е подготвен да улесни по-големия импорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати, в случай че пазарните условия са верни и цените са конкурентни, се споделя в позицията на Европейска комисия.
На взаимна енергийна конференция ЕС-САЩ в Брюксел комисар Канете разгласи, че европейският потенциал за импорт на полутечен газ се усилва и че Европейски Съюз е подготвен да влага в газопроводи, които да разрешат на американския газ да доближи до повече страни от Европа.
Рик Пери пък съобщи, че американският газ е по-добър вид за Европа от съветското гориво поради проблемите в Крим.
Съединени американски щати са най-големият международен производител на полутечен газ. В Европейски Съюз работят три терминала за полутечен газ и още три се чака да бъдат открити тази година. По думите на комисар Канете разнообразяването на доставките е въпрос на сигурност.
Канете също приветства това по какъв начин 28-членният Европейски Съюз стана по-малко подвластен от Русия, която все пак остава най-големият снабдител на газ в блока.
Откакто Доналд Тръмп зае президентския пост през 2017 година, неговата администрация лобира за прекъсване на съветския газопровод " Северен поток-2 “ към Европа, противопоставяйки се на главния покровител на плана Германия и заставайки на страната на източноевропейските страни като Полша.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР