Европейският съюз планира да обложи големите мултинационални технологични компании, като

...
Европейският съюз планира да обложи големите мултинационални технологични компании, като
Коментари Харесай

ЕС въвежда дигитален данък, засягащ Google, Facebook и Apple

Европейският съюз възнамерява да таксува огромните мултинационални софтуерни компании, като Гугъл, Apple и Фейсбук, с „ цифров налог ”.

Идеята планува налогът да се начислява върху приходите, генерирани на територията на Европейски Съюз, като по тази линия ще се събират към 5 милиарда евро всяка година, сочат планови оферти, прегледани от Financial Times.

Европейската комисия ще разиска цифровия налог през идната седмица, като ще се концентрира върху приходите за сметка на облагите, съобразявайки се с апелите на Франция, Германия и Англия за по-стриктен метод по отношение на избягването на налози от софтуерните компании.

Налогът, който се чака да бъде в размер на 3%, ще бъде ориентиран към приходите от реклама на колоси, като Гугъл, таксите, събирани от консуматори и клиенти от компании, като Apple и Spotify, и приходите, осъществени от продажбата на потребителски данни на трети лица.

Данъчните ставки към момента са въпрос на спор, като са вероятни всевъзможни промени.

Според плановите оферти обаче, данъкът ще визира фирмите с годишни световни доходи, надхвърлящи 750 млн. евро, които регистрират най-малкото 50 млн. евро облагаеми приходи от активността си в границите на Европейски Съюз.

Според документа, това са фирмите със „ мощна пазарна позиция ”, които могат да печелят от „ мрежови резултати и употреба на огромни масиви с данни ”.

Плановете на Европейската комисия най-вероятно ще срещнат гнева на американските софтуерни компании, които от дълго време се оплакват от непочтено отношение от страна на Брюксел.

Идеята може да срещне отпор и от някои страни-членки с ниски корпоративни налози, като Ирландия и Люксембург. За да се трансформира в настоящ закон, концепцията за цифров налог би трябвало да бъде утвърдена от всички 28 членки на Общността.

В текста към проектопредложението се показва, че елементарните компании в Европейски Съюз заплащат ефикасна данъчна ставка в размер на 23.3%, до момента в който цифровите компании, които постоянно оперират по целия свят, са обложени в Европейски Съюз със междинна ставка в размер на едвам 9.5%. 

Предвижда се, също така, новият налог да се начислява в юрисдикции, където фирмите, като Фейсбук, имат най-малко 100 хиляди консуматори.

С други думи, Европейска комисия желае да насочи политиката си към страните, в които главно е съсредоточен бизнесът на софтуерните компании.

Настроения за въвеждането на специфичен налог, ориентиран към софтуерните компании, има и в обособените страни в Европейски Съюз, измежду които попадат Англия, Италия, Испания, Франция и Германия.

Европейската комисия е пресметнала какъв брой пари могат да се съберат от налога, в случай че той е в диапазон от 1% до 5%.

В случай че налогът е в размер на 5%, той ще генерира данъчни доходи в размер на 7.8 милиарда евро.

Очаква се обаче Брюксел да се спре на ставка от 3%, която ще генерира доходи от 4.8 милиарда евро. / profit.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР