Европейският съюз планира да направи първите си стъпки на световния

...
Европейският съюз планира да направи първите си стъпки на световния
Коментари Харесай

ЕС се задейства за общи поръчки на газ през април

Европейският съюз възнамерява да направи първите си стъпки на международния пазар на природен газ като клуб на купувачите идващия месец в опит да понижи цените на силата, оповестява " Блумбърг ".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи, че по първични прогнози взаимното търсене от 27-те страни членки на Европейски Съюз и три прилежащи страни ще възлезе на 24 милиарда куб. м.

След обявяването на търга за закупуване на газ през април, ЕС чака първите контракти с снабдители от Съединени американски щати до Близкия изток и Африка да бъдат подписани към юни.

Съвместните покупки на газ са нов инструмент, който блокът употребява, за да ограничи скока в енергийните разноски, провокиран от намаляването на съветските доставки след нахлуването на съветските сили в Украйна. Въпреки че цените на газа и електрическата енергия сега са единствено дребна част от върховете, достигнати през август, те въпреки всичко покачват потребителската инфлация и натежават върху конкурентоспособността на локалните компании по отношение на съперниците в Съединени американски щати и Китай.

" Очевидно би трябвало да обърнем икономическата вълна в Европа ", уточни Шефчович. " Вярвам, че сътворяваме нова система, която ще усили конкуренцията, ще привлеченови снабдители и ще смъкне цените на силата. Откакто започнахме тази активност, има голям интерес от интернационалните снабдители ".

Миналата година Европейски Съюз прокара редица изключителни разпореждания, с цел да подсигурява, че невижданите скокове на цените няма да се повторят. Една от ограниченията бе и наложителното сливане на търсенето на синьо гориво за 15% от запълването на газохранилищата. Това би възлязло на към 13,5 милиарда метрични тона, към момента част от 338 милиарда кубически метра, които Европейски Съюз внесе през 2021 година

Шефчович съобщи, че е видял интерес към взаимни покупки от промишлени консуматори на газ в браншове, като произвеждане на стомана, алуминий, керамика, стъкло и автомобилостроене.

На 15 март Европейски Съюз ще отвори регистрацията в енергийната платформа за компании, които се интересуват от закупуване на газ, а няколко дни по-късно ще ще разгласи централизирания покупател и сътрудниците. Първият ще " сплотява търсенето, ще търси най-хубавите предложения от доставчиците и ще подписва контракти с крайните консуматори ". Агентите пък ще работят като медиатори в покупко-продажбите и ще оферират помощни услуги, като превоз.

" През април планираме да отворим прозорец на платформата, където фирмите публично показват какъв брой газ желаят да купят посредством първия търг. Голямото преимущество е, че по някакъв метод отваряме огромен пазар за дребни и междинни предприятия, които другояче не биха могли да купят полутечен природен газ или да се свържат с огромна енергийна компани ", означи Шефчович.

По негови думи над 50 компании от целия свят са показали интерес към съдействие.

След първия търг ЕС постоянно ще провежда спомагателни взаимни покупки на газ, за да обезпечи задоволителни доставки на синьо гориво за Европа.

Докато хранилищата в Европа към момента са цялостни на към 61%, до огромна степен с помощта на меката зима, фокусът към този момент се измества към попълване на запасите преди идващия отоплителен сезон.

" Аз съм твърдо срещу каквото и да е блаженство или възприятието, че сложните времена от предходната година са завършили, тъй като не знаем какво ни чака тази година ", акцентира Шефчович. " Става все по-важно да се оправяме с цените. Не можем да зареждаме стопанската система си с такава голяма ценова разлика в съпоставяне със Съединени американски щати или Китай ", безапелационен бе той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР