Европейският съюз откри днес конкурс за бъдещия ръководител на Европейската

...
Европейският съюз откри днес конкурс за бъдещия ръководител на Европейската
Коментари Харесай

ЕС открива конкурс за шеф на Европейската прокуратура

Европейският съюз откри през днешния ден конкурс за бъдещия началник на Европейската прокуратура, заяви Европейската комисия. Желаещите могат да подадат документи до 18 декември, предава Българска телеграфна агенция.

Европейската прокуратура ще проверява случаи, свързани с закононарушения против бюджета на Европейски Съюз - машинация, корупция и злоупотреби с налог " Добавена стойност ". Очаква се прокуратурата на Европейски Съюз да проработи от 2020 година, като е допустимо в началото основният прокурор да бъде настанен в Брюксел, преди да се реалокира за непрекъснато в Люксембург.

Изискванията към бъдещия основен прокурор на Европейски Съюз са да има най-малко 15-годишен опит като прокурор или като чиновник в правораздаването, от които най-малко пет години да е разследвал финансови закононарушения. Преди да поеме отговорностите си, европейският основен прокурор би трябвало да премине лекарски обзор, с цел да се откри, че е физически кадърен да извършва своите отговорности.

За да взе участие в избора, претендентът би трябвало да бъде жител на страна от ЕС; независимостта му да не бъде под съмнение; да владее задълбочено един от езиците на Европейски Съюз и приемливо различен от тези езици; да бъде на не повече от 63 години към датата на назначение (1 март догодина); да е отбил военна служба; да е физически кадърен да извършва своите отговорности.

Избраният следва да има или да бъде в положение да получи достъп до класифицирана информация с ниво на сигурност EU Secret от управляващите в страната, на която е жител. Бъдещият основен прокурор на Европейски Съюз би трябвало да има отлични междуличностни умения, умения за взимане на решения и водене на договаряния, както и да бъде кадърен да основава учредени на доверие работни отношения; да бъде кадърен да работи в комплицирана мултикултурна среда и да има умения за поощряване и развиване на екипи; да има високи етични стандарти и почтеност; да познава чудесно институциите и законодателството на Европейски Съюз.

Неизпълнението на което и да е от тези условия за допустимост води до автоматизирано изключване от процедурата по асортимент, се показва в обявата.

Насърчава се кандидатстването на дами. Списък на утвърдените претенденти ще бъде предаден на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент за финален избор и назначение.

В обявата се прибавя, че основният прокурор на Европейски Съюз ще работи с един-единствен мандат от седем години и ще предлага определянето на представители на прокуратурата в страните от Общността; структурата на прокуратурата; ще ръководи съвещанията на обособените камари; ще съгласува дейностите си с Европейската работа за битка с измамите със средства на Европейски Съюз (ОЛАФ).

Според разпоредбите за прокуратурата на Европейски Съюз основният прокурор работи само в полза на Общността и при осъществяването на своите отговорности не търси, нито приема, външни инструкции от жители, страни, институции, служби или организации.

Кандидатите, които не са утвърдени, ще бъдат известени за аргументите за това решение. Подборът ще бъде осъществен от 12 някогашни членове на Съда на Европейски Съюз и на Европейската счете палата, някогашни национални членове на Евроюст, членове на националните висши съдилища, прокурори с висок сан и адвокати с общопризната подготвеност, назначени от Съвета на Европейски Съюз по предложение на Европейската комисия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР