Европейският съюз отдаде по безпрецедентен и емоционален начин почит на

...
Европейският съюз отдаде по безпрецедентен и емоционален начин почит на
Коментари Харесай

Европа отдаде почит на Хелмут Кол

Европейският съюз отдаде по невиждан и прочувствен метод респект на някогашния немски канцлер Хелмут Кол с гала, проведена в Европейския парламент в Страсбург преди погребението му в Германия, заяви Франс прес.

" Без Хелмут Кол орисите на милиони, живеещи отвъд Стената до 1990 година, щяха да бъдат изцяло разнообразни. Моят също, несъмнено ", сподели немският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че се прекланя с признателност и примирение пред своя политически наставник.
 
 поклонение Хелмут Кол Guliver/Getty Images
Почина Хелмут Кол - канцлерът на обединяването на Германия

Без Хелмут Кол нашето потомство нямаше да бъде тук, съобщи френският президент Еманюел Макрон на церемонията в памет на някогашния немски канцлер, умрял на 16 юни на 87-годишна възраст, съобщи ДПА.

" За моето потомство Хелмут Кол е неделима част от европейската история. Без този витален опит нямаше да сме тук и да вършим това, което вършим ", сподели 39-годишният Макрон.

" За Франция Кол бе основен събеседник, значим съдружник, неотклонен строител на мостове. Но по-важното е, че беше неин другар ", добави президентът.
 
 поклонение Хелмут Кол Guliver/Getty Images
Меркел: Хелмут Кол промени живота ми

Стотици известни персони, към 20 държавни глави и държавни ръководители, в това число министър председателят Бойко Борисов, бяха в Европейския парламент на траурната гала.

" Един огромен европеец! Светла му памет ", написа българският министър-председател в съболезнователната книга на церемонията, заяви държавната пресслужба.
 
 поклонение Хелмут Кол Министерски съвет, пресцентър
Ковчегът с тленните остатъци на Кол, обхванат в знамето на Европейски Съюз, бе импортиран в пленарната зала от осем немски военни. Три венеца с цветя бяха сложени пред него - един с цветовете на немското знаме, един от името на Европейски Съюз и един от името на брачната половинка му с надпис: " С Любов, Майке ".

Германия разисква по какъв начин да увековечи името на Кол

" Хелмут Кол бе същински европеец и другар. Европа му дължи доста ", акцентира ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
 поклонение Хелмут Кол Guliver/Getty Images
Баща на немското обединяване и проектант на разширението на Европейски Съюз, Кол ръководи Германия 16 години от 1982 до 1998 година. За пръв път в историята си Европейският съюз провежда такава гала по отдаване на респект. Тя е в памет на един от тримата водачи, оповестени за " почетни жители на Европа ", акцентира Юнкер, който е основател на събитието. Другите двама са Жан Моне и Жак Делор.

" Кол заслужено е назоваван освен обединител на Германия, само че и проектант на единна Европа, а и на съществуващия през днешния ден международен ред ", съобщи на собствен ред съветският министър председател Дмитрий Медведев на церемонията в Страсбург, съобщи ТАСС.

" Той ни даде късмет да участваме в нещо по-голямо от самите нас, по-голямо от нашите мандати за власт ", сподели някогашният американски президент Бил Клинтън.
 
 поклонение Хелмут Кол Guliver/Getty Images
" Обичах го ", сподели Клинтън и уточни ковчега с тленните остатъци на Кол, затрупан с европейското знаме. " Обичах този човек, тъй като искаше да сътвори свят, в който никой да не господства. Свят, в който съдействието е по-добро от спора. Свят, в който разнородни групи хора вземат по-добри решения от обособените диктатори ", сподели Клинтън.

Хелмут Кол - архитектът на немското обединяване

Седемнадесет водачи на Европейския съюз участваха, в това число английският министър председател Тереза Мей. Испания бе представлявана от някогашния крал Хуан Карлос и някогашния министър председател Фелипе Гонсалес, Италия - от някогашния ръководител на Европейска комисия и някогашен министър председател Романо Проди, а Португалия - от Жозе Мануел Дурау Барозу, също някогашен ръководител на Европейска комисия и някогашен министър председател.
 
 поклонение Хелмут Кол Guliver/Getty Images
Тленните остатъци на Кол ще бъдат откарани в немския град Шпайер, където ще е погребението. По тематиката Германия разисква по какъв начин да увековечи името на Кол Смъртта на Хелмут Кол извади нескрито несъгласия в семейството
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР