Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия

...
Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС призоваха да се спрат доставките на оръжие към Турция

Европейският съюз осъди военните дейности на Турция в Северна Сирия и прикани страните от Европейския съюз, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. Министрите на външните работи от Европейския съюз, които заседават в Люксембург, за следващ път приканиха Анкара да приключи военните дейности и да изтегли силите си. До налагането на наказания обаче не се стигна.

Външните министри от Европейски Съюз не се споразумяха за налагането на стопански наказания против Турция, както упорстваха някои държави-членки като Швеция.
Жозеп Борел - външен министър на Испания и предстоящ първи посланик на Европейски Съюз: Ние не притежаваме вълшебен сили, само че това, което можем да създадем, е да упражним целия вероятен напън, с цел да спрем тези дейности. Вярваме, че не това е методът за решение на проблемите.
Министрите на външните работи приканиха страните, които изнасят оръжие за Турция, да спрат износа си. Според външния министър на Люксембург Жан Аселборн Германия, Холандия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Испания към този момент са спрели износа в символ на митинг. Турция обаче е член на НАТО и това усложнява обстановката.
Жан Аселборн - външен министър на Люксембург: От през днешния ден сутринта има коалиция сред кюрдите и войските на Асад. Това значи, че една страна член на НАТО се бие против Асад, който де факто е президент на Сирия. Знаече, че член 5 от контракта за НАТО споделя, че в случай че една държава-член на Пакта е нападната, останалите би трябвало да я защитят.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също съобщи през днешния ден, че Турция е значима за пакта и Алиансът не би трябвало да губи единството си в битката против Ислямска страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР