Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута.

...
Европейският съюз официално обмисля да създаде своя собствена дигитална валута.
Коментари Харесай

ЕС подготвя проект за собствена дигитална валута

Европейският съюз публично обмисля да сътвори своя лична цифрова валута. Предложението е направено в план на документ направен от финландското председателство на Съвета Европейски Съюз и наподобява като пряк отговор на самодейността на Фейсбук за частната криптовалута Libra.

Проектът на обществената платформа беше посрещнат със забележителна доза песимизъм от страна на световните регулатори. Техните основни терзания са по какъв начин би се отразила Libra на суверенните валути и по какъв метод ще се подсигурява отбраната на потребителите. Съмненията към плана бяха причина за отдръпването на финансови компании от самодейността и оповестяването на всички страни от Г-7 срещу Libra. Според европейския финансов комисар Валдис Домбровскис планът на Фейсбук сполучливо показва минусите в предлагането на евтини и бързи трансгранични заплащания в Европа, отбелязва Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Криптовалутата на централната банка

Проектът, който в случай че се реализира, би означавал Европейската централна банка (ЕЦБ) да има своя криптовалута, само че без съществени характерности на такава - т.е. без да е децентрализирана, би имала някои плюсове. Тя би направила настоящата платежна система по-ефективна, ще понижи разноските за транзакции и времето, належащо за осъществяването им, като по този метод ще се подтиква икономическия напредък, написа в документа.

Публичната криптовалута на Европейски Съюз би представлявала опция на Libra и други сходни частни планове. Предимството ѝ пред тях се състои в това, че с изключение на да разреши на потребителите си да се възползват от удобствата на цифровите валути, тя ще може и да подсигурява отбрана посредством финансовите управляващи.

Възможни други възможности

Длъжностни лица на ЕЦБ споделят, че разучават няколко разновидността. При най-амбициозният от тях потребителите на новата цифрова монета ще могат да отварят банкови сметки непосредствено в ЕЦБ. Това би понижило транзакционните разноски, само че би направило съществуващите банки и платежни услуги значително непотребни. Това евентуално ще докара до опълчване от страна на банките и за момента наподобява като минимум евентуалния сюжет, тъй като би означавал централната банка да работи като комерсиалната такава. Подобна смяна би изисквала големи законови промени, които от своя страна пък ще изискват необятен консенсус измежду държавни управления и банки, какъвто мъчно ще бъде реализиран.

По-малко коренен вид е банките да могат да получават електронни пари в брой или жетони (токени) от ЕЦБ, които по-късно да раздават на своите клиенти.

Работата е в ход

Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер призна, че създаването на плана ще отнеме много време, само че твърди, че " в дълготраен проект нищо не ни стопира да работим и да имаме резултати през идната година. "

Предстои полемика към документа от страна на европейските финансови министри, като датата на възможното му приемане е 5 декември. Освен стартирането на обществена цифрова валута, в сегашния си образ документът предлага и създаване на общ метод към криптовалутите, усилване на регулациите към тях и запрещение на плановете с прекомерно висок риск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР