Европейският съюз обяви край на съвместния си проект с Украйна

...
Европейският съюз обяви край на съвместния си проект с Украйна
Коментари Харесай

ЕС се отказва от гранични проекти с Украйна

Европейският съюз разгласи завършек на взаимния си план с Украйна за гранични контролно-пропусквателни пунктове, засилвайки подозренията за способността на Киев да прави промени в подмяна на милиардите европейска помощ, съобщи " Ройтерс ".

Проектът за обновяването на шест украински контролно-пропускателни пункта на източната граница на Европейски Съюз започва през 2014 година, откакто Европа поддържа прозападните водачи в Киев по време на кримската рецесия.

Схемата имаше за цел да помогне на Украйна да интегрира стопанската система си с тези на съседите от Европейски Съюз като построи или модернизира контролно-пропускателни пунктове на границите с Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Според Европейски Съюз плановете са имали за цел да понижат времето за секване на границата и да подобрят митническите процедури. Те са се провалили след поредност от закъснения, неточности и превишаване на разноските, в което били забъркани локални чиновници и снабдители.

В изказване пред " Ройтерс " представител на Европейски Съюз сподели: " След нашата оценка стигнахме до извода, че плановете не могат да бъдат приключени в точния момент. Шестте плана в този момент с а в развой на преустановяване, непохарчените пари ще бъдат възобновени ".

Високопоставен европейски посланик разяснява: " Има известна отмалялост в Украйна. Хората са раздразнени от неналичието на промени, изключително против корупцията. Нещата са в застой ". По думите му Европейски Съюз ще продължи да поддържа страната, която остава нестабилна четири години откакто Русия анексира Крим, а проруски сепаратисти започнаха протест в източната част.

В края на 2017 година нито един от плановете за шестте гранични пункта не е бил приключен, въпреки че Европейски Съюз е дал финансиране в размер от 29.2 милиона евро.

 Европейски Съюз се отхвърля от гранични планове с Украйна
© Reuters

Държавната фискална работа изясни, че закъсненията се дължат на промени в личния състав, както и на дългото време за възлагане на публични поръчки и за приемане на утвърждение за промени в проектите. Бившият шеф на службата Роман Насиров разяснява, че плановете са били усложнени от обстоятелството, че Украйна от време на време не е успявала да обезпечи нужното съфинансиране.

Вътрешната преписка сред организациите, включени в плановете, разкрива проблемите. " Прилагането на плановете във връзка с периодите не се е изпълнило както би трябвало, което в близко бъдеще ще докара до неуспех на плановете ", написа на 12 март 2017 година чиновник на фискалната работа в записка до сътрудниците си.

Украйна отдавна се стреми към доближаване с Европейски Съюз, с цел да окаже опозиция на съветското въздействие там, разяснява " Ройтерс ". След 2014 година блокът се ангажира да отпусне 12.8 милиарда евро на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР