Европейският съюз обяви днес, че започва съдебни действия срещу Полша

...
Европейският съюз обяви днес, че започва съдебни действия срещу Полша
Коментари Харесай

ЕС започна съдебни действия срещу Полша

Европейският съюз разгласи през днешния ден, че стартира правосъдни дейности против Полша поради неспазване правото на Европейски Съюз и подкопаване на независимостта на националната правосъдна система, оповестява БГНЕС.

Комисарят на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони съобщи, че процедурата против Полша е поради нарушение върховенството на правото на Европейски Съюз и поради решението, че някои членове от договорите на Европейски Съюз са несъвместими с полското законодателство.



Тази стъпка ескалира дългогодишната омраза сред Варшава и Брюксел поради отстъплението на Полша от демократичните правила на Европейски Съюз.

Брюксел към този момент задържа поради разногласието утвърждението на средствата за възобновяване от ковид, предопределени за Полша.

Заместник-министърът на правораздаването на Полша Себастиан Калета отвърна на удара, като назова изказването на Европейски Съюз „ офанзива против полската конституция и нашия суверенитет “.

Правните дейности от страна на Брюксел бяха предстоящи, защото Конституционният съд на Полша непрекъснато се противопоставяше на Съда на Европейския съюз (СЕС).



Съд на Европейския съюз към този момент се произнесе против Полша за използването на механизъм за събаряне на имунитета на съдиите от Конституционния съд и за уволняване на всички, които Народното събрание, доминиран от ръководещата популистка партия "Право и правдивост ", сметне за неприемливи.

Европейската комисия е обезпокоена и от полски закон от 2019 година, който не разрешава на полските съдилища да ползват правото на Европейски Съюз в избрани области и да сезират Съда на Европейски Съюз по правни въпроси.

В изказването си Джентилони сподели, че полските дейности "нарушават общите правила на автономност, господство, успеваемост и еднообразно използване на правото на Съюза и наложителните решения на Съда на Европейски Съюз ".

Европейската комисия, счита, че полският Конституционен съд "вече не дава отговор на условията за самостоятелен и неутрален съд, основан със закон, както се изисква " от Договора за Европейски Съюз.

Полша имаше разполагаем два месеца да отговори на формалното писмо, в което се излагат основанията за процедурата за нарушаване.

В случай че не получи приемлив отговор, въпросът може да бъде отправен до Съда на Европейските общности.

Въпреки че няма опция Полша да бъде изгонена от Европейски Съюз поради неспазване на законите на блока, тя може да заплаща ежедневни санкции за това нарушаване.

Но Полша и Унгария - друга източна държава-членка на Европейски Съюз, упрекната в подкопаване на демократичните правила, са сключили съглашение, с който взаимно се защищават от по-крайни санкции от страна на Европейски Съюз, като да вземем за пример лишаване на правото им на глас в блока.

Заради занемаряване на разпоредбите на Европейски Съюз Унгария също се сблъска със закъснения при приемането на средства от Европейски Съюз за възобновяване от ковид.

И двете страни заплашиха да блокират бизнеса в Европейски Съюз в отговор на дейностите на Брюксел.

Джентилони съобщи, че е "сигурен ", че разногласията с Варшава и Будапеща няма да се трансфорат в цикъл "око за око, зъб за зъб ", само че предизвести, че "не можем да изключим нищо ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР