Европейският съюз обяви, че вече не е зависим от вноса

...
Европейският съюз обяви, че вече не е зависим от вноса
Коментари Харесай

Брюксел обяви, че ЕС вече не е енергийно зависим от Русия

Европейският съюз разгласи, че към този момент не е подвластен от вноса на съветски изкопаеми горива, година откакто одобри проект за отделяне от връзките, който трябваше да бъде осъществен за пет години.

Планът, наименуван RepowerEU, заложи на търсенето на различни снабдители, вътрешни икономии и ускорение на въвеждането на източници на чиста сила.

" През миналите 12 месеца Европейски Съюз надмина упоритостите на проекта и можем да кажем, че Европейски Съюз към този момент не е подвластен от съветските изкопаеми горива. Вносът на съветски въглища е прекратен, вносът на нефт е незначителна част от това което беше преди войната и съветският газ бързо изчезва от европейските пазари ", съобщи представител на Европейската комисия в четвъртък.

Той добави, че съветските доставки на природен газ по газопроводи които представляваха 45-50% от вноса на газ преди нашествието в Украйна към март са, към този момент към 8%. Говорителят обаче не загатна експорта на полутечен газ, който се е нараснал през последната година.

За разлика от въглищата и вноса на нефт и петролни артикули по море, експортът на природен газ не е обиден от глобите поради войната в Украйна. Той беше стеснен поради прекъсването на газопроводите " Северен поток ", както и на две тръби през Полша и Украйна, както и на едностранното преустановяване на доставките от " Газпром " към няколко страни, измежду които и България, които не извършиха изискването на Москва да се разплащат в рубли.

Според представителя на Европейската комисия триумфът в разкъсването на енергийната взаимозависимост от Русия " в огромна степен е резултат от работата ни с надеждни сътрудници и снабдители " и от " груповите старания на европейските жители и бизнеси за пестенето на сила ".

По данни на Еврокомисията за година Европейски Съюз е нараснал доставките на природен газ със 70 милиарда куб метра при импорт от Русия преди войната от към 150 милиарда куб. м годишно. Основни вносители сега са Съединени американски щати и Норвегия.

Икономиите на сила са надвишили задачата от 15% спад в потреблението на природен газ, като Европейски Съюз е съумял да доближи редукция от 18% на търсенето на газ. Около 50 млрд куб м газ - към 1/3 от вноса от Русия преди войната, са осъществени от семействата.

 България е съумяла да понижи потреблението на газ с рекордните 24% България е съумяла да понижи потреблението на газ с рекордните 24%

Европейски Съюз е ускорил въвеждането на чиста сила като е конфигурирал 16% повече потенциал за произвеждане на вятърна и слънчева сила по отношение на миналата година, което е равностойно на към 11 милиарда куб м съветски газ. " Работата ни не е завършила и би трябвало да продължим да се готвим за идната зима ", съобщи енергийният еврокомисар Кадри Симсон, която е показала резултатите от осъществяването на RepowerEU на членовете на Европейската комисия в сряда.

Европейски Съюз си е сложил за цел да запълни до 90% подземните си газови складове до началото на отоплителния сезон на 1 ноември като към този момент е обезпечил 66% от потенциала им, заяви нейният представител.

 Опитът с енергийното изнудване на Путин се провали, съобщи еврокомисар Опитът с енергийното изнудване на Путин се провали, съобщи еврокомисар

" През последната година Европа потвърди че е в положение да устои на съветската военизация на енергийните доставки освен това по метод който е в сходство с Европейския зелен пакт ", добави той.

България на картата

Европейската комисия показа в сряда смесена картина за достиженията на България в осъществяване на задачите на Европейски Съюз за отвързване от съветската енергийна взаимозависимост.

България е съумяла да реализира по-големи икономии в потреблението на Европейски Съюз по отношение на междинното за Европа и с помощта на доставките на азерски газ и на полутечен газ през гръцкия терминал " Ревитуса " да попълни потребностите си от природен газ, откакто през април 2022 година " Газпром " едностранно приключи доставките.

София е съумяла да преизпълни и задачата за зимно запасяване в газохранилището в Чирен, което е било запълнено до 91.53% към периода от 1 ноември (при наложителни 80%), а към 2 май 2023 година в то е цялостно на 78.6% - най-високото равнище за този интервал от годината.

След подписването на договорите с " Уестингхаус " и " Фраматом " за доставки на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", Еврокомисията прави оценка като " добре напреднал " и процесът на диверсификация.

През 2022 година в България са конфигурирани 0.6 гигавата потенциал за слънчева сила, с които опциите за произвеждане на чиста сила е достигнал 5.2 гигавата, показва Еврокомисията.

Изтъква се стартирането на газовия интерконектор с Гърция и декларираното капиталово желание за създаване на компресорна станция в Комотини, която ще даде достъп до строящия се газов терминал в Александруполис, както и почналото през февруари строителство на интерконектора със Сърбия. В същото време Европейската комисия отбелязва, че оповестеното желание за създаване на газова връзка сред Петрич и Струмица в Северна Македония към момента не е реалност.

Комисията отбелязва и че България няма свои компании в основаната и по нейно искане районна група за енергийно съдействие в Югоизточна Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР