Европейският съюз обмисля забрана на цветните татуировки. Има основателни съмнения,

...
Европейският съюз обмисля забрана на цветните татуировки. Има основателни съмнения,
Коментари Харесай

ЕС обмисля страшен удар по феновете на татуси

Европейският съюз обмисля възбрана на цветните татуировки. Има основателни подозрения, че пигмените в избрани бои са канцерогенни. Предложението е на Европейската организация по химикали.

Татуистът Стефан Тасев твори послания и скъпи мемоари върху човешки тела от три години. Фокусирал се е над изработването на цветни татуировки. Не крие, че е обезпокоен от предлагането част от цветните бои да бъдат неразрешени, оповестява Нова телевизия.

„ Конкретно на мен несъмнено ще ми повлияе. Аз най-вече употребявам две от представителите, които ги има на пазара и не съм чувал такава информация, да има някакъв, какъвто и да е проблем … И да се получи инфектиране и така нататък “, изясни той.

От Европейската организация по химикали обаче са на мнение, че цветните мастила, главно зелени и сини, са рискови за здравето. Тяхната приложимост към този момент е неразрешена в козметичните артикули.

Стефан счита, че даже ограничаването да се вкара за подкожно прилагане, това няма да попречи и на него, и на сътрудниците му, да се доставят с цветни пердах. Нелегално. „ Както всяко нещо, което бъде неразрешено “, сподели Тасев.

Ивайло Иванов е от постоянните клиенти на Стефан. За година е изрисувал целия си тил с черепи и оргаменти. В черно и алено. И той има мнение за възможната възбрана. “

Според мен е неуместно. щом до момента е разрешено и сума ти хора са се татуирали към този момент, внезапно го не разрешават “, сподели Иванов и добави, че не е обезпокоен за здравето си.

Лекарите обаче не мислят по този начин. „ Цветните татуировки са доста по-опасни, изключително алените татуировки от край време ни основават проблеми, вършат комплицирани татуировъчни краноломи, да не влизам в професионалната терминология “, сподели доцент Жана Казанджиева, кожен лекар.

За да не се стига до сходни диагнози, имало потребност от смяна в контрола. „ Производителите на багрила, татуйровъчни багрила, да бъдат стегнати от едни строги закони, в които да се изисква тези багрила да бъдат тествани по този начин, както се тестват медикаментите “, добави доцент Казанджиева.

Предложението на Европейската организация по химикали е да има двугодишен временен интервал за използването на рисковите бои, с цел да могат татуистите да намерят подобаваща опция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР