Европейският съюз обмисля допълнителна военна подкрепа за Молдова, каза председателят

...
Европейският съюз обмисля допълнителна военна подкрепа за Молдова, каза председателят
Коментари Харесай

ЕС обмисля военна подкрепа за Молдова

Европейският съюз обмисля спомагателна военна поддръжка за Молдова, сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел при посещаване в Кишинев в сряда, предава Ройтерс.

Съюзът изследва по какъв начин може да даде спомагателна военна поддръжка на Молдова, в това число помощ за построяването на въоръжените сили на страната , сподели Мишел на взаимна конференция с молдовския президент Мая Санду.

Той сподели, че това ще бъде в допълнение към помощта в региона на логистиката и киберзащитата, които Европейски Съюз към този момент е договорил . Мишел отхвърли да даде детайлности, само че сподели, че е извънредно значимо да се избегне всякаква ескалация.

На собствен ред Санду съобщи, че към момента не счита обострянето в Приднестровието за неизбежно, само че добави, че държавното управление " има проекти за деяние " за този случай.
 В Молдова не чакат въвличането на страната във война
В Молдова не чакат въвличането на страната във война

Призовават да се следват препоръките на формалните управляващи в страната

Напрежението към този момент нараства в Приднестровието, отделил се район на Молдова, след, за които са упрекнати " незнайни терористи ". Приднестровието граничи с югозападна Украйна и е под контрола на проруски представители. Районът е отцепен през 1990 година,а откакто Съветският съюз се разпадна и Молдова разгласи независмост и зае прозападна позиция, породи боен спор, който все още е замразен.

Западните анализатори считат, че задачата на Кремъл може да бъде да сътвори сухопътен мост от Русия по крайбрежието на Украйна до Приднестровието, отрязвайки Украйна от достъп до Черно море .

Военният източник счита, че Русия може да отиде още по-далеч, пробвайки се да употребява разочарованието от цената на живота в Молдова и да изостри съществуващото напрежение, с крайната цел да превземе цялата страна . Твърденията не могат да бъдат тествани без значение.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, се бори с огромния приток на бежанци и икономическите последствия от войната, които стопираха близо 15 % от износа й. Тя не е член на НАТО, само че граничи с Румъния, която е.

Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на Централния боен окръг на Русия, сподели в тирада на 22 април, че, където съгласно него " има и обстоятелства за подтисничество на руско-говорещо население ".

Според Moscow Times Виктор Водолацки, заместник-председател на комитета на Държавната дума, е споделил, че съветските управляващи може да признаят независимостта на Приднестровието в близко бъдеще.
 The Times: Русия се готви да нападне Молдова в околните дни
The Times: Русия се готви да нападне Молдова в околните дни

Очаква се на 9 май да бъде основан " предлог " за нападение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР