Европейският съюз "няма друг избор", освен да договори нова търговска

...
Европейският съюз "няма друг избор", освен да договори нова търговска
Коментари Харесай

Тръмп ще извива ръцете на ЕС с мита, за да получи сделка

Европейският съюз "няма различен избор ", с изключение на да контракти нова комерсиална договорка със Съединени американски щати, съобщи президентът Доналд Тръмп пред CNBC през днешния ден.

Тръмп се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, във вторник, и сподели пред CNBC, че двамата са имали "страхотен диалог ".

На фона на продължаващите неофициални полемики Тръмп заплаши, че ще вдигне митата за европейските коли, с цел да се наложи със мощ на водачите на Европейски Съюз. Във вчерашната среща той съобщи, че е споделил на Фон дер Лайен, че в случай че няма комерсиална договорка, ще би трябвало да "предприеме дейности " под формата на "много високи мита за техните коли и други неща ".

Тръмп сподели, че с Европа е "много мъчно да се работи " и тя се е "възползвала " от Съединени американски щати, само че допусна, че блокът в този момент няма различен избор, с изключение на да се съгласи на съглашение.

"Имахме голям недостиг от доста, доста години - над 150 милиарда $ с Европа ", сподели той и добави, че ще бъде "много сюрпризиран ", в случай че се наложи да приложи цените.

Дефицитът на Съединени американски щати в търговията със артикули и услуги с Европейски Съюз е бил 109 милиарда $ през 2018 година съгласно Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати.

Тръмп се споразумя с предшественика на Фон дер Лийен, Жан-Клод Юнкер, още през 2018 година да стартира договаряния за ново комерсиално съглашение, с цел да избегне налагането на цени.

Оттогава Европейски Съюз се съгласи на нов мандат за договаряния, само че Съединени американски щати към момента не са декларирали подготвеност за започването им.

"Исках да изчакам, до момента в който приключа с Китай, не желаех да се занимавам по едно и също време с Китай и Европа ", декларира Тръмп пред CNBC.

"И почтено казано, Жан-Клод ми беше другар, само че с него беше невероятно да се работи. Исках първо да се оправя с Мексико и Канада. Сега те са подготвени и ние ще се оправим с Европа ", разяснява американският президент.

Възможно е реализиране на комерсиално съглашение сред Европейския съюз и Съединени американски щати до няколко седмици, съобщи през днешния ден в Давос председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Франс прес. Тя сподели това макар многократните закани на Вашингтон да наложи мита за европейските коли.

"Като цяло имах доста добър диалог с американския президент Доналд Тръмп ", уточни тя пред публицисти отвън формалната стратегия на Световния стопански конгрес в швейцарския ски курорт. По думите й може да се чака след няколко седмици да има съглашение, което да бъде подписано от двете страни. Фон дер Лайен посочи, че документът ще включва търговията, технологиите и енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР