Европейският съюз няма да се съгласи на политическо решение на

...
Европейският съюз няма да се съгласи на политическо решение на
Коментари Харесай

Мицотакис: Няма сделка на ЕС за Либия до отмяната на споразумението Триполи-Анкара

Европейският съюз няма да се съгласи на политическо решение на спора в Либия, в случай че Турция и Либия не се откажат от морското съглашение, което подписаха през ноември, съобщи в четвъртък гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, заяви в. „ Kathimerini “, представен от БГНЕС.
Международно приетият министър председател на Либия Файез ал Серадж съобщи тази седмица, че страната му ще бъде изправена пред " пагубна обстановка ", в случай че задграничните сили не окажат напън върху основания в източната част на страната Халифа Хафтар да приключи блокадата на нефтените залежи, която понижи добива съвсем до нула.
През ноември Сарадж подписа съглашение с Турция, по силата на което се цели основаването на изключителна икономическа зона от южния средиземноморски бряг на Турция до североизточното крайбрежие на Либия. То обрисува морски кулоар, който евентуално разчиства пътя за изследвания за петрол и газ в региона.
Гърция, която е на радикално противоположно от това на Турция мнение по въпроси, свързани с минерали в Егейско море до етнически разделения Кипър, споделя, че съглашението е невалидно и нарушава интернационалното морско право.
Атина вижда в него цинично присвояване, предопределено да създаването на находищата за природен газ в Източното Средиземноморие и да дестабилизира съперниците си.
" На всички наранени ясно дадох да схванат, че в Либия няма да има политическо решение, с което Европейски Съюз ще би трябвало да се съгласи “, уточнявайки, че единодушие няма да има, „ в случай че тези съглашения не бъдат анулирани ", съобщи Мицотакис пред конферентен панел На Световния стопански конгрес в в Давос, Швейцария.
Европейски Съюз също се опълчва на морската договорка на Турция и Либия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че този месец той е споделил на Сарадж, че съглашението „ нарушава суверенните права на трети страни и не е в сходство с морския закон на Организацията на обединените народи “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР