Европейският съюз няколко години подред поставя изкуствения интелект във фокуса

Европейският съюз няколко години подред поставя изкуствения интелект във фокуса ...

Изкуственият интелект и Европа – изостават!.


Европейският съюз няколко години подред поставя изкуствения интелект във фокуса на вниманието, като през 2018 г. беше приета стратегия за разработване на изкуствения интелект и влиянието му върху всички аспекти на човешкия живот. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Още по тематаСветът през 2030 година: Роботите настъпват, колите ще летят6 фев 2020 21:3097

Европа изостава в трите ключови аспекта на изкуствения интелект, а именно – достъп до данни, изчислителни способности и специалисти, които могат да програмират и да използват изкуствения интелект.

Според Божилов това изоставане ще продължи, тъй като Европа гледа на изкуствения интелект през призмата на етичните и правни въпроси.

Американските гиганти
Google, Apple и IBM имат изключителен финансов ресурс и са много привлекателни за млади таланти от Европа.

Божилов обясни, че алгоритмите на изкуствения интелект са като една черна кутия и не се знае дали тази самообучаваща се система няма да произведе нещо, което не би било в интерес на хората. Експертът е на мнение, че сериозният проблем при изкуствения интелект е наличието на много аспекти, за които все още хората нямат отговор.

Целият разговор вижте по Bloomberg TV Bulgaria.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg