Европейският съюз не трябва да изоставя държавите от Западните Балкани,

...
Европейският съюз не трябва да изоставя държавите от Западните Балкани,
Коментари Харесай

Пендаровски: Хората от Западните Балкани заслужават да са в ЕС

Европейският съюз не би трябвало да изоставя страните от Западните Балкани, защото техните жители заслужават по-добри условия на живот и по-висок витален стандарт. Това обръщение насочи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на панела " Разширяване на Европейски Съюз – неспазени обещания – какво следва? " в рамките конференцията " Балкански разговори " в Берлин.
" Бих желал да припомня, че от 6 страни в района Черна гора и Сърбия към този момент от години, т.е. прекомерно дълго, договарят, две страни – Северна Македония и Албания, от години чакат да получат дата за начало на договарянията, а останалите две – Босна и Херцеговина и Косово, никой не ги загатва ", съобщи Пендаровски, представен от организация МИА.
Поради тези аргументи жителите на страните от района стартират да губят вяра, че ще усетят изгодите от участието в Европейски Съюз. Те се съмняват, че Западните Балкани ще останат в същата обстановка като Турция.
Македонският президент повтори позицията си, че Северна Македония не е срещу нова методология за разширението на Европейски Съюз, нито е против обратимост на процеса, в случай че някоя от страните изостава в процеса на договаряния, съобщи БГНЕС.
Пендаровски съобщи, че Европейския съюз не е нужен единствено поради достъпа до единния пазар, а на първо място поради политическите и демократични полезности, които носи и които са процедура в Европейски Съюз.
За страдание, същите полезности към момента не са на приемливо равнище нито в Северна Македония, нито в останалите страни от Западните Балкани.
По отношение на разговора сред Сърбия и Косово Пендаровски акцентира, че чака този въпрос да бъде решен с " дейното присъединяване на нашите западни другари Съединени американски щати и Европейски Съюз ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР