Европейският съюз не прави достатъчно, за да запази ползите за

...
Европейският съюз не прави достатъчно, за да запази ползите за
Коментари Харесай

Иран заяви, че подкрепата на ЕС за ядреното споразумение не е достатъчна

Европейският съюз не прави задоволително, с цел да резервира изгодите за Иран от интернационалното нуклеарно съглашение от 2015 година след изтеглянето на Съединени американски щати, сподели през вчерашния ден иранският външен министър на гостуващия в Техеран еврокомисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" С отдръпването на Америка иранските публични упования към Европейски Съюз за опазване на изгодите от съглашението се покачиха и в настоящия подтекст европейската политическа поддръжка за съглашението не е задоволителна ", сподели външният министър Мохамад Джавад Зариф, представен от организация ИРНА, на еврокомисаря Канете при вчерашната им среща в Техеран.

" Големи европейски компании предизвестиха, че е допустимо да се отдръпват от съдействието си с Иран, и това слага под подозрение уговорката на Европейски Съюз да съблюдава нуклеарното съглашение ", добави Зариф.

От своя страна Канете уточни че " ние би трябвало да запазим това съглашение, с цел да не се постанова да преговаряме за ново ". " Нашето обръщение е ясно. Това е нуклеарно съглашение, което работи ", акцентира еврокомисарят.

" Отправихме към иранските си другари обръщение, че до момента в който те се придържат към нуклеарното съглашение, европейците ще извършват своя ангажимент, а те споделиха същото за нас ", сподели на конференция Канете. Ще се опитаме да увеличим комерсиалните си потоци, които имаха доста позитивно значение за иранската стопанска система ", означи той.

Най-лошата алтернатива

Ръководителят на Иранската организация за атомна сила (ИОАЕ) Али Акбар Салехи сподели, че страната му се надява Европейски Съюз да успее да избави подписаното през 2015 година съглашение, според което Техеран одобри да спре нуклеарната си стратегия в подмяна на отменянето на множеството западни наказания.

" Надяваме се техните старания да се материализират. Действията на Америка демонстрират, че това не е страна, на която може да се разчита при интернационалните преговори ", уточни Салехи на общата конференция с Канете в иранската столица.

Шефът на ИОАЕ сподели, че Иран разполага с няколко благоприятни условия, в това число да възобнови обогатяването на уран до 20 %, в случай че европейските страни не съумеят да запазят съглашението. Той акцентира, че Европейски Съюз имат единствено няколко седмици да изпълнят обещанията си. " Ако другата страна продължава да се придържа към обещанията си, ние също ще изпълняваме нашите. Надяваме се обстановката да не доближи точка, в която ще би трябвало да се върнем към най-лошата алтернатива ", означи той.

Съгласно договорката от 2015 година Иран може да обогатява уран до към 3.6 %. Техеран прекрати производството на обогатен до 20 % уран и се раздели с огромната част от запасите си. Обогатеният до 20 % уран надвишава доста нивото от 5 %, което нормално е задоволително за потребностите на нуклеарните централи с гражданско предопределение, въпреки да е надалеч от високообогатения (80-90 процента) уран, необходим за производството на атомна бомба, разяснява " Ройтерс ".

Търговският продан сред Европейски Съюз и Иран възлиза на 20 милиарда евро. През 2017 година Иран е купил от Европейски Съюз артикули за 10 милиарда евро - колкото и Европейски Съюз от Иран, като 9 милиарда от тях са били за покупка на нефт. Шестте най-големи европейски вносители на ирански нефт са Испания, Франция, Италия, Гърция, Холандия и Германия, напомня " Франс прес ".

Икономическият служител на реда на света

По-рано френският финансов министър Брюно Льо Мер съобщи, че Франция следи дали Европейски Съюз ще може да компенсира европейски компании, които биха могли да бъдат наранени от американски наказания поради бизнеса си с Иран, съобщи " Ройтерс ".

Льо Мер се базира на европейски разпореждания от 1996 година, които съгласно думите му могат да разрешат на Европейски Съюз да се намеси по този метод в отбрана на европейските компании против възможни наказания на Съединени американски щати. Франция желае Европейски Съюз да втвърди позицията си по този въпрос, добави той.

През 1996 година, когато Съединени американски щати се пробваха да санкционират задгранични компании, търгуващи с Куба, Европейски Съюз принуди Вашингтон да отстъпи, заплашвайки с ответни наказания. В края на предходната седмица Еврокомисията разгласи, че с цел да отбрани европейския бизнес в Иран, е почнала развой по възобновяване на ограничения за блокиране на глобите, имайки поради въпросния блокиращ статут от 22 ноември 1996 година (No 2271/96).

Европейските компании, които вършат бизнес с Иран, са застрашени от наказания от Съединени американски щати, откакто американският президент Доналд Тръмп изтегли страната от съглашението за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година. " Ще позволим ли на Съединени американски щати да бъдат икономическия служител на реда на света? Отговорът е " не " ", сподели Льо Мер пред френски медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР