Европейският съюз не може повече да разчита на мека сила

...
Европейският съюз не може повече да разчита на мека сила
Коментари Харесай

ЕС трябва да научи "езика на силата", смята Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз не може повече да разчита на " мека " мощ за отбрана на ползите си и би трябвало да развие повече " мускули " и политически фокус върху търговията, сподели ръководителят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от " Ройтерс ".

В тирада за положението на Европа в петък Фон дер Лайен акцентира мощните страни на Европейски Съюз като бастион на отвореността и демокрацията в един преминаващ през компликации свят и сподели, че Брекзит е оформил по-сплотена група от оставащите членове на блока.

" Трябва да вървим по личния си европейски път с убеденост ", съобщи тя в Берлин. " Днес само меката мощ няма да е задоволителна, в случай че ние европейците желаеме да се утвърдим в света. Европа би трябвало да научи и езика на силата ", добави Фон дер Лайен.

" Това значи, от една страна, да развием наши лични мускули там, където отдавна можехме да се учим от други, да вземем за пример в политиката за сигурност. От друга страна значи да ангажираме наличната си мощ с повече фокус ", сподели още тя, акцентирайки комерсиалните връзки с Китай.

Комисията на Фон дер Лайен, която е някогашен министър на защитата на Германия, би трябвало да встъпи в служба на 1 декември, в случай че няма закъснение с чуванията на трима нови претенденти за еврокомисари (на Франция, Румъния и Унгария).

За климатичната политика тя сподели, че Европа може да играе водеща роля в света и да покаже, че " зелените " вложения могат да бъдат печеливши и устойчиви. " Можем и би трябвало да подсигуряваме, че Европа ще стане първият климатично безпристрастен континент до 2050 година Затова аз ще показва първия европейски закон за отбрана на климата, който включва тази политическа цел в обвързващо законодателство ".

Тя изрази отчаяние, че започването на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония се е провалило в Европейския съвет през октомври. Тогава Франция, Дания и Холандия блокираха началото на процедурата.

" Твърдо имам вяра, че е от оптимално стратегическо значение да свържем Балканите колкото може по-тясно с Европейски Съюз ", акцентира тя, обещавайки до началото на диалозите да посвети силата си на развиването на взаимни планове, тъй че двете страни да не губят вероятността за присъединение. " В противоположен случай други страни ще запълнят вакуума ", добави Фон дер Лайен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР