Европейският съюз не е крайно необходим на Турция, тя и

...
Европейският съюз не е крайно необходим на Турция, тя и
Коментари Харесай

ЕС губи времето на Турция, но тя е лоялна засега, обяви Ердоган

Европейският съюз " не е извънредно нужен " на Турция, тя и без него " може да се държи на краката си ", само че все пак Анкара ще е лоялна в връзките си с Брюксел още известно време.

Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изявление за Би Би Си, акценти от което бяха оповестени на уеб страницата на английския публичен оператор и което следва да се излъчи в петък. По думите му Анкара ще одобри умерено, в случай че Европейски Съюз ѝ каже в прав текст: " Няма да можем да приемем Турция ". Тогава страната ще задейства своя втори и трети проект.

Той разяснява и други въпроси като свободата на словото в страната, отхвърляйки рецензиите от правозащитни организации, и позицията на Турция в катарската рецесия.

" Турците не желаят Европейски Съюз "

" Навремето, когато бях в първия си мандат като министър-председател, Турция се описваше като страна, постигнала тиха гражданска война на срещите на върха на водачите на Европейския съюз. Сега обаче същият Европейски Съюз освен към този момент не ни кани на лидерските си срещи, а и ни губи времето. "

По думите му методът на Европейски Съюз към Турция е " неоткровен " и множеството поданици на страната към този момент не биха желали тя да членува в съюза. " Въпреки това още малко ще продължим да сме откровени с Европейски Съюз и ще забележим какво ще ни донесе това, " добави президентът. " Неискрен " е и думата, която управляващите в Анкара насочиха към австрийските си сътрудници, откакто Виена забрани на икономическия министър Нихат Зейбекчи да влиза в страната. По-късно Зейбекчи сподели, че въпреки всичко ще посети Австрия.

" Не вкарваме публицисти в пандиза "

Близо 160 медии бяха затворени през последната година, откогато в Турция беше осъществен опит за прелом и починаха 260 души. За този интервал, в който десетки хиляди са задържани, а уволнените или отстранените държавни чиновници, учители, бойци, служители на реда и съдии са към 140 хиляди, значителен е броят и на публицистите (около 2500), изгубили работата си.

Ердоган отхвърля изказванията на правозащитни организации, че над 150 публицисти са в пандиза и че Турция е измежду най-опасните и репресивни за публицисти страни в света. " Виждате ли, говорите повече от мен - имате повече независимост от мен. Сега не ми давате правото на независимост. Интервюирате ме, само че не ми давате опция да приказвам. "

" Никой не е наказан поради публицистика. Опозицията написа доста обидни публикации за мен, даже го направи скоро по време на похода (на справедливостта)... Хората, които са в пандиза, нямат трофеи на публицисти. Някои от тях си сътрудничиха с терористични организации. Някои бяха наказани за владеене на оръжие. Някои бяха изпратени в пандиза поради вандалски актове и кражби на банкомати. Имат журналистически карти, само че това не е формалната прескарта, а с документа си настояват, че са публицисти. (Журналистите зад решетките) Не са 170 души, както казахте. Това са неистини. Има единствено двама публицисти в пандиза в този момент. Всичко друго са неистини, дано не лъжем света. "

" Не сме част от катарската рецесия "

Попитан за недвусмислената турска поддръжка за Катар в разногласието с арабските страни и дали се притеснява от ескалация на напрежението, Ердоган сподели, че Турция не желае да бъде част от спора. " Задавате ми този въпрос - само че за какво не го зададете на Съединените щати? Защо не го зададете на Франция, за какво не го зададете на Англия? " настоя той.

" Не сме част от тези рецесии. Напротив желаеме да насърчаваме разговора и мира в района на Залива. Бързаме да намерим решение. Турция в никакъв случай не поддържа концепцията мюсюлмани да убиват мюсюлмани в района. Омръзна ни, " сподели той и цитира протичащото се в Йемен, Сирия, Ирак, Палестина и Либия. " Турция заплаща цената поради тези въпроси. Не желаеме това... И по тази причина не приехме и (случващото се) с Катар. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР