Европейският съюз настоява за преход към зелена енергия с удивителна

...
Европейският съюз настоява за преход към зелена енергия с удивителна
Коментари Харесай

Красиви думи и само толкова

Европейският съюз упорства за преход към зелена сила с удивителна непримиримост. Снежната кралица на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен в никакъв случай не пропуща обществена среща, с цел да приказва в интерес на различните източници на сила и намаляването на излъчванията, 15% от които идват от колите. Европейският съюз е единственият в света, който е сложил много висока летва: до 2030 година да трансферира всички на електрически коли, продажбата на бензинови и дизелови мотори след тази година ще бъде неразрешена, няма опция. За същата стъпка се говореше и в Съединени американски щати, само че там внимателно се отхвърлиха от нея, залагайки на равномерен преход през хибридна кола.

Французите изначало се съпротивляваха на Брюксел, казвайки, че е прекомерно бързо и може да докара до обществени катаклизми, те желаеха удължение на прехода до 2040 година, само че по-късно се отхвърлиха и изцяло се поддадоха на волята на кралицата. Наскоро Еманюел Макрон сподели при откриването на Международния авто салон в Париж, че през 2007 година във Франция е имало единствено 1% електрически коли, през днешния ден те са 13%, до края на мандата му ще бъдат 30% и то напълно френски. Целта е до 2035 година целият авто парк във Франция да бъде сменен с електрически. По френски звучи гордо и красиво, само че при Макрон това са празни приказки. Защото като начало Франция не разполага с нужните запаси за основаване на акумулатори за такива машини.

Вземете примерно кобалта. По-голямата част от международните ресурси се намират в Демократична република Конго, на югоизток, в някогашната провинция Катанга. Следват Австралия, Куба, Замбия и Русия с голямо закъснение. За това по какъв начин се добива този метал в Африка, са написани доста публикации от разнообразни неправителствени организации. Твърди се, че към 40 000 деца работят в мините за един $ дневно, а техните родители получават малко повече възнаграждение. Следва литият. Най-големите залежи са в Аржентина, Чили и Боливия. Тези три страни имат 70% от международните запаси.

Френският публицист Франсоа-Ксавие Пиетри пресметна, че за производството на един звук литий са нужни 1 милион литра вода. Като се има поради, че водата към този момент също се трансформира в много нищожен запас, можете да си визиите каква цена ще би трябвало да заплати популацията и природата на южноамериканските страни, в случай че производството би трябвало да бъде съществено увеличено, като се имат поради европейските апетити и цели. На процедура се оказва, че производството на една батерия за електрическата кола “Рено Зоя ” лишава толкоз вода, колкото 150 души употребяват общо през годината.

Макрон даде обещание Франция да създаде 1 милион електрически коли до 2027 година За чия сметка е банкетът? В това уравнение няма европейци. Оказва се, че те ще усилят производството си, като експлоатират непознати запаси, вредят на непознатата природа и не се замислят доста за следствията за другите страни. Стандартно европейско колониално мислене. Няма значение какво ще имат другите заради това, само че ние ще спасим планетата, нашата лична, за себе си. Тезата, прочее, също е противоречива. Ако вземем поради целия цикъл на произвеждане на такава машина, тогава за каква екология можем да приказваме?

С мотор с вътрешно горене всичко е ясно. Колата се изпраща на сметището, моторът се взема, слага се в преса и на изхода се получава парче метал, което може да се рециклира. А батериите? Всеки химикал би трябвало да бъде извлечен, обособен, някои просто би трябвало да бъдат изхвърлени. Въпросът е къде? Къде да съхраняваме всички тези боклуци, да създадем складове като тези, в които се съхранява отработено нуклеарно гориво ли? Къде да ги построим? В Европа? Кога ще стане и някой мисли ли за това в този момент?

Към момента на общоевропейския преход към електрически транспортни средства към 7 милиона такива акумулатори към този момент ще бъдат обект на преработване. Може би отново ще ги изпратят някъде отвън Европа?

Според френското министерство на околната среда, още веднъж като се вземе поради цялостният цикъл на произвеждане на коли, въглеродният отпечатък на електромобил става по-малък от този на колите с бензинови или дизелови мотори единствено след пробег от 70 000 км. За джипа цифрата е още по-висока - изгодата стартира от 100 000 км. Да, цената е друга. Като се има поради актуалната енергийна рецесия и дефицитът на електрическа енергия, цената на зареждането се е утроила през последните две години.

В резултат на това 100 км на елементарен електромобил костват, жестоко казано, 15 евро, а на равностоен автомобил с стандартен мотор - 10 евро. И самата цена на такива машини надалеч не е налична за всички. “Рено Зоя ” в каталога коства към 32 хиляди евро, аналогът му по мощ, бензиновото “Рено Клио ”, коства 17 хиляди Застраховката ще нарастне поради цената на колата. Оказва се, че не всеки представител даже на междинната класа може да си разреши подобен зелен преход и тогава цената на такава кола в последна сметка ще нарасне.

Френското държавно управление се пробва по всевъзможен метод да подтиква покупките, Макрон разгласи отстъпка от 6-7 хиляди евро за тези коли, които не са по-скъпи от 47 хиляди евро (това е такава отбрана на френския автопарк от съперника на “Тесла ”, че вземат локални, не американски). Но всичко това не защищава от Китай, чийто пазар на електрически коли към този момент е повишен до съвсем 30 милиона коли. Китайските коли са приблизително с 6000 евро по-евтини от френските. Но главното е, че 80% от всички акумулатори за такива коли се създават в фабрики в Китай. Самостоятелно Европа може да покрие единствено 3% от потребностите си.

Французите, пробвайки се да основат „ свое произвеждане “, отварят вратите за китайския бизнес, основават условия за него, взаимни планове, вършат тип на „ европейско “ произвеждане. Грубо казано, те могат да се занимават с монтаж на винтоверти, само че нямайки нито запаси, нито одобрени технологии, те стават изцяло подвластни от главния си съперник във връзка с доставките на акумулатори. Освен това има различен проблем със съкращенията на работни места. За основаването на автомобил с мотор с вътрешно горене са нужни петима души, с електрически - трима. Две работни места ще бъдат съкратени. Заедно с тях ще изчезнат дребните снабдители на аварийни елементи, сервизи, сервизи - това също е забележителен пласт хора, които електрифицирането на превоза просто ще изхвърли от нормалната им сфера на активност като ненужни до 2030 година

Но какво ще стане, в случай че по разнообразни аргументи ви помолят да пестите сила, както в този момент? Да изключите електрическите уреди, да не палите осветлението, да не зареждате колата. В последна сметка харчи колкото да вземем за пример сушилня за облекла, която работи цяла нощ без да стопира. Това лято към този момент имаше тапи от електрически коли по празниците. И то в жегата в планините на Корсика, където има единствено 30 точки за зареждане за хиляда километра пътища? Включили климатика - и това е, батерията е изтощена. Добре, да кажем, че построят повече такива станции, само че от кое място да вземат сила? Този запас също е липсващ в Европа и даже след това да се намерят различни снабдители, отново ще има взаимозависимост – не от нас, а от други.

Къде е обещаният суверенитет, самостоятелност, на какво се базират толкоз гръмки изказвания и проекти? Принудителният преход към нещо, което не всеки може да си разреши, може да докара до съществено разслоение и неравноправие, а автомобилната промишленост рискува да загуби междинната класа, което е изпълнено със обществени последствия. Това споделя ръководителят на най-голямата автомобилна компания “Стелантис ”, която сплотява 14 марки едновременно. Според него това не е промишлен избор, а чисто политически и даже неверен. Не бива обаче да се изненадваме: Европейски Съюз от дълго време има някои странности с векторите и посоките на развиване, обхванати от умеенето да се приказва красиво и да играе на откровените усеща на елементарните хора, искащи да се направи нещо положително за нашата планета.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР