Европейският съюз налага ембарго върху 90 процента от вноса на

...
Европейският съюз налага ембарго върху 90 процента от вноса на
Коментари Харесай

ЕС наложи 90% ембарго на вноса на руски петрол. Какви са другите санкции срещу Русия?

Европейският съюз постанова ембарго върху 90 % от вноса на съветски нефт до края на тази година. За това се договориха водачите на страните от Европейски Съюз на завършилата доскоро в Брюксел среща на върха.

България получи изключение и ще може да внася нефт до края на 2024-та година. Евролидерите се схванаха също по този начин да ускорят работата по основаване на специфични коридори, които да улеснят износа на храни от Украйна по суша и море.



Новите наказания влизат в действие през идващите дни. Ембаргото визира вноса на нефт по море, а до края на годината ще спре вносът по петролопровода " Дружба ", само че единствено за Германия и Полша. Унгария, Словакия и Чехия ще продължат за получават нефт, само че това няма да продължи безпределно дълго.

Новият пакет от наказания включва също по този начин изваждането от SWIFT на най-голямата съветска банка и лични наказания рещу съветски военни , за които се счита, че са отговорни за убийството на цивилни в Буча и Мариупол.

Европейските водачи се схванаха за спомагателна финансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд евро.

Днес беше обсъждана продоволствената рецесия. Търсят се способи по какъв начин украинското зърно да бъде изведено от страната. В момента тонове зърно стоят блокирани в разнообразни пристанища в Украйна. Премиерът Петков предложи Варна като един от разновидностите за превозване на зърното.

" В този миг сме изправени пред извънредно незабавна за решение обстановка - 20 милиона тона пшеница са блокирани в Украйна - работим по основаването на коридори на взаимност, които ще разрешат част от това зърно да бъде изнесено по сухопътни направления и с влакове към нашите страни. Това е доста по-сложен и безценен метод, само че е отговор на нуждата това зърно да бъде изнесено от страната. Вторият значим аспект е да осигурим помощ за най-уязвимите групи от популацията, с цел да имат опция да си разрешат храна и по тази причина отпускаме два и половина милиарда евро и предлагаме да се активизират запаси от Европейския фонд за развиване, с цел да помогнем да вземем за пример на субсахарска Африка ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Сред страните няма към този момент настройки за нови наказания против Русия, само че това, което фон дер Лайен сподели е, че Бюрксел ще следи строго за това до момента признатите шест пакета от наказания да се съблюдават прецизно и да няма заобикаляне по никакъв метод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР