Европейският съюз каза на шестте страни от Западните Балкани, стремящи

...
Европейският съюз каза на шестте страни от Западните Балкани, стремящи
Коментари Харесай

Страните от Западните Балкани в ЕС? Само след тежки реформи

Европейският съюз сподели на шестте страни от Западните Балкани , стремящи се към участие в Общността, че ще би трябвало да приложат сложни промени, преди да им бъде разрешено да се причислят към богатата общественост, оповестява " Ройтерс " от София.

Притеснен от възходящото въздействие на Русия и Китай на Балканите, Европейски Съюз предприе нова акция за интеграция , давайки на Сърбия и Черна гора предварителна дата за присъединение до 2025 година

Ала доста страни членки на Европейски Съюз остават внимателни за допускането на Западните Балкани, откакто районът към момента е белязан от войни, водени по етнически симптом през 1990-те години, а също по този начин е прочут и с ширещото се безвластие.

Те акцентират, че претендентите, които също по този начин включват Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, би трябвало да подобрят демократичните си устои и да изкоренят рушветчийството и проведената престъпност .

" Всеки осъзнава, че изискванията би трябвало да бъдат изпълнени, че качеството е преди скоростта , че тактиката не е покана за занемаряване на изискванията ", посочи еврокомисарят по разширението Йоханес Хан по време на срещата на външните министри на Европейски Съюз и Западните Балкани в България, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

 Европейски Съюз разграничен (и скептичен) за разширението към Западните Балкани
Европейски Съюз разграничен (и скептичен) за разширението към Западните Балкани

" Ясно е, че има условия и че тези условия са наложителни "

Германия води лагера на скептиците , наблягайки продължаващите проблеми с корупцията и върховенството на закона в страните, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 и 2007 година, в това число България, Румъния, Полша и Унгария.

" Важно е да се продължи напред, само че и от двете страни. Трябва да сме отворени и би трябвало настояваме за доста промени ", акцентира външният министър на Белгия Дидие Рендерс.

Регионалните разногласия също попречват процеса по присъединение, като Сърбия - и някои страни членки на Европейски Съюз - отхвърлят да признаят независимостта на Косово, а Македония към момента води спор с южната си съседка Гърция за името си.

Испания, където конфликът сред централното държавно управление в Мадрид и сепаратистите в Каталуния се ускори през последните месеци, е измежду петте страни членки на Европейски Съюз, които не признават Косово.

 3 от 7 казуса за името на Македония са уредени, разгласи Заев
3 от 7 казуса за името на Македония са уредени, разгласи Заев

" Наистина сме оптимисти за намирането на решение "

Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че се надява дипломатическите старания скоро да доведат до компромис за името с Гърция, която блокира опита на Скопие за участие в Общността.

" Правим всичко допустимо, с цел да има политическо решение през юни ", уточни Димитров, надявайки се, че Европейски Съюз ще се съгласи да стартира договаряния за участие със Скопие тогава.

Неговият албански сътрудник съобщи, че районът се нуждае от пари за развиване от Европейски Съюз, а освен препоръки за подсилване на демокрацията .

" Върховенството на закона е преди всичко, само че няма правова страна без икономическо развиване ", натърти първият посланик на Албания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР