Европейският съюз желае да модернизира, задълбочи и разшири своето партньорство

...
Европейският съюз желае да модернизира, задълбочи и разшири своето партньорство
Коментари Харесай

Захариева: ЕС ще привлече 44 млрд. евро за развитието на Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

Европейският съюз желае да модернизира, задълбочи и разшири своето партньорство с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Един от значимите принадлежности за реализиране на това е Европейският външен капиталов проект, който се чака да притегли обществени вложения от 44 милиарда евро, като присъединяване на Европейски Съюз в него ще е 4,1 милиарда евро . Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред 35-ото съвещание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Европейския съюз. Срещата се организира в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, оповестиха от Министерство на външните работи.
Съвместната парламентарна асамблея се състои от еднакъв брой депутати - от Европейския парламент и от националните законодателни органи на страните от АКТБ, като заседава два пъти годишно. Захариева бе изслушана от депутатите като ръководител на Съвета на Европейски Съюз.
В речта си българският първи посланик посочи и ролята на Европейския поверителен фонд за изключителни обстановки в Африка, чиято цел е да се оправи с аргументите за миграцията и да подкрепи 26 страни от Северна Африка, Сахел и Африканския рог. По него са контрактувани стратегии за 3,4 милиарда евро.
Захариева прикани за още по-голямо задълбочаване на съдействието в региона на миграцията и подвижността, като подчертава особено на обстановката в Либия. Тя акцентира и основната роля на АКТБ за постигането на Парижкото съглашение за климата, като прикани депутатите от тези страни да продължат напъните по неговото използване.
“Както знаете, ние се намираме във значим миг за връзките сред Европейски Съюз и АКТБ: чакам официално да одобрим мандата за започване на договаряния за идващото съглашение сред нас след приключването на съглашението от Котону през 2020 година - сподели Захариева. - Това е опция да създадем ново политическо партньорство, което да надвиши нашите обичайни връзки.”
Очаква се през есента да осведомен договаряния по новото съглашение, известно като Пост-Котону с мандата, който би трябвало да бъде утвърден до края на Българското председателство.
Споразумението от Котону сега задава общата рамка на връзките на Европейски Съюз с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Негова цел е намаляването и в последна сметка изкореняването на бедността, както и оказването на принос за последователното консолидиране на страните от АКТБ в международната стопанска система. Действието на съглашението от Котону ще изтече през февруари 2020 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР