Европейският съюз изрази вчера предпазлива надежда, че все още постигането

...
Европейският съюз изрази вчера предпазлива надежда, че все още постигането
Коментари Харесай

Барние: ЕС засега не е в позиция да се споразумее с Лондон за Брекзит

Европейският съюз изрази през вчерашния ден внимателна вяра, че към момента постигането на съглашение с Лондон по въпроса с отдръпването на Англия е допустимо.

Главният договарящ от европейска страна Мишел Барние уточни, че постигането на съглашение остава допустимо. Засега не сме в положение да се споразумеем с английската страна, добави той. По неговите думи предложенията на английския министър председател Борис Джонсън за смяна на постигнатата договореност за ирландската граница не са напълно и неотложно използвани.

" Мисля, че съглашение е допустимо, доста мъчно, само че допустимо ", съобщи Барние по английския ефирен канал " Скай нюз " преди срещата си с английския министър за Брекзит Стив Баркли.

Пред Европейския парламент Барние акцентира, че в този съответен миг Европейски Съюз не е в позиция да може да откри съглашение и добави, че английските оферти са просто краткотраен метод да се избегне " твърда " ирландска граница, съобщи " Политико ".

Според него английските оферти за митнически инспекции, които да не се реализират на границата не са били изцяло развити или тествани и се основават на технология, която не е към момента налична. По думите му препоръчаните други възможности не дават същата сигурност като " защитния механизъм " за границата в досегашната договорка и Северна Ирландия не би трябвало да има опцията едностранно да се отдръпна от съглашението, както се планува в проекта на Лондон.

Европейският парламент би подкрепил нова пролонгация, в случай че е обвързвана с произвеждането на нови избори или второ допитване, съобщи ръководителят на институцията Давид Сасоли, представен от Българска телеграфна агенция. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер добави, че " към момента не изключва договорка " и настоя, че в случай че договарянията се провалят, виновността няма да бъде на Европейски Съюз.

Европейски Съюз даде на английското държавно управление период до края на тази седмица да показа допустим компромисен вид за реализиране на приятелско съглашение на 31 октомври. Трудните договаряния не престават в Брюксел въз основа на план, показан предходната седмица от Джонсън в опит да постави завършек на казуса с ирландската граница. Британският проект беше отритнат от Европейски Съюз (повече за него четете тук).

До този миг договарянията не са дали опция за споразумяване на точките, по които има противоречие, а английски източници показаха във вторник, че след сложен телефонен диалог сред Джонсън и немския канцлер Ангела Меркел вероятността от съглашение е минимална.

" Предложението на английското държавно управление не е приемливо решение ", повтори през вчерашния ден еврокомисарят по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер.

Целта е реализиране на компромис преди срещата на високо ниво на Европейски Съюз на 17 и 18 октомври. Ако на 19-и не бъде реализирано съглашение, закон задължава премиера Борис Джонсън да изиска отсрочване с три месеца, въпреки той да е заречен излизане на 31 октомври непременно.

Според няколко английски медии, държавното управление има намерение да свика изключителна сесия на Народното събрание на 19 октомври, без значение от резултата от срещата на върха на Европейски Съюз. Това ще е първият случай, когато депутатите ще заседават в съботен ден, след войната за Фолклендските острови през 1982 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (752)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР