Европейският съюз иска водородът да е в основата на амбицията

...
Европейският съюз иска водородът да е в основата на амбицията
Коментари Харесай

Водородът - основа на енергийния план на ЕС за въглеродно неутрална Европа

Европейският съюз желае водородът да е в основата на упоритостта си да реализира въглеродно неутрална Европа до 2050 година, разгласи Европейската комисия, само че критици считат, че сега употребяваната технология е надалеч от зелена, осведоми Агенция Франс Прес.

Европейската комисия разкри тактиката си, която би трябвало да помогне за превръщането на Европа в международен пионер в сферата, до момента в който в това време се придържа към климатичните си упоритости.

Идеята е водородът да се употребява като различен източник на сила в промишленостите, които е изключително мъчно да поддържат чисто произвеждане, такива като производителите на стомана или химикали.

Планът се радва на мощната поддръжка на Германия и ще се трансформира в приоритет в пакета от средства за възобновяване на Европейски Съюз от ковид , който към момента се разисква.

" Приетите през днешния ден тактики ще подкрепят Европейския зелен курс и зеленото възобновяване, и твърдо ще ни слагат на пътя на декарбонизация на нашата стопанска система до 2050 година ", разгласи заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

За разлика от бензина и дизела водородът не основава замърсяване при горене, което го прави обещаващ претендент един ден да подхранва международната стопанска система и да помогне в битката с климатичната рецесия. Вече се употребява от някои производители на коли и също може да се употребява за произвеждане на електричество.

Но сега по-голямата част от потребления водород идва от природния газ, процесът по добиване е много замърсен и води до обособяване на метан.

Брюксел разгласи, че се е съсредоточил върху чист въглерод, който се създава посредством електролиза на вода, като се употребява единствено възобновима сила, такава като вятърна сила. Тази технология обаче е на пробно равнище, тъй че по време на преходния интервал Брюксел също ще изследва водород, основан от природен газ.

За да се трансформира проектът в действителност, Брюксел основава Съюз за чист водород, консорциум от компании, обществените управляващи и неправителствени организации, които ще оказват помощ за пренасочване на вложенията.

Идеята се основава на Съюза за акумулатори, който ще насърчи европейските компании да влагат и да посрещнат големите потребности от акумулатори и от станции за презареждане в Европа.

Активисти обаче акцентират, че доста от забърканите са енергийни компании, които желаят да употребяват инфраструктурата , която е за природен газ. Според тях всяка поддръжка за Европейски Съюз би трябвало да е единствено за възобновим водород.

В момента потреблението на водород е дребен дял от общата енергийна консумация в Европейски Съюз , само че Комисията желае да доближи 14% до 2050 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР