Европейският съюз иска да използва защитния механизъм за избягване на

...
Европейският съюз иска да използва защитния механизъм за избягване на
Коментари Харесай

Защитният механизъм за Северна Ирландия няма да е постоянен, уверяват евролидерите

Европейският съюз желае да употребява защитния механизъм за отбягване на " твърда " граница сред Северна Ирландия и Ирландия единствено в случай че е належащо. Това увери немският канцлер Ангела Меркел след двудневната среща на върха на Европейски Съюз, осведомят " Ройтерс " и други медии.

 Мей: Преговорите с Европейски Съюз за Брекзит не престават
Мей: Преговорите с Европейски Съюз за Брекзит не престават

Европейски Съюз желае съглашение за Брекзит, което ще бъде утвърдено от Народното събрание в Лондон

" Заявихме ясно, че...ние ще се нуждаем от защитния механизъм единствено като застраховка при положение, че не успеем да реализираме съглашение за нашите бъдещи връзки по време на преходния интервал ", изясни тя на конференция в Брюксел.

 Близо 130 млн. паунда коства организацията на референдума за Брекзит
Близо 130 млн. паунда коства организацията на референдума за Брекзит

Това е коментарът на английската изборна комисия по отношение на апелите за прегласуване

По думите й Европейският съюз ще продължи да упорства за равномерен Брекзит. Според нея Брекзит без договорка е недопустим за Европейски Съюз и Брюксел ще постави старания за избягването му.

Меркел повтори, че Брюксел желае да помогне на Англия и детайлностите за бъдещите връзки към момента би трябвало да бъдат обрисувани.

Запитана дали Европейски Съюз ще предложи на Мей спомагателни уверения или отстъпки, Меркел просто акцентира позицията на Общността: няма да се предоговаря съглашението, само че Европейски Съюз също по този начин не желае да се употребява защитният механизъм за Северна Ирландия.

 Северноирландците към Мей: Опълчи се на Европейски Съюз за Брекзит
Северноирландците към Мей: Опълчи се на Европейски Съюз за Брекзит

Реакцията на Европейски Съюз e предстояща

Ангела Меркел, като всички останали в Европейски Съюз, счита, че официалното съобщение към този момент има някаква правна тежест . Уверенията " не са просто лист хартия, а има заключенията на 27-те ", разясни тя.

Попитана още веднъж дали Европейски Съюз може да даде повече уверения, Меркел отговори: " 27-те страни членки на Европейски Съюз дадоха уверения, те се съдържат в заключенията от през вчерашния ден вечерта. Това е нашата позиция ".

 Пълен неуспех на английската дипломация за Брекзит, ядосан Фараж
Пълен неуспех на английската дипломация за Брекзит, ядосан Фараж

Мисля, че това, което видяхме през вчерашния ден вечерта, е цялостният неуспех на английската преговорна позиция

Междувременно френският президент Еманюел Макрон разяснява, че Европейски Съюз може да " разясни и да увери ", само че няма да предоговаря съглашението за Брекзит. Макрон е уверен, че Мей би трябвало да откри някакъв метод да прокара договорката през Камарата на общините.

 Снимка 395470
Източник:

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, съобщи след края на двудневната среща, че Мей и водачите са постигнали по-голяма изясненост. Според него договорката е добра и за двете страни.

 Европейски Съюз: Няма да има нови договаряния по Брекзит
Европейски Съюз: Няма да има нови договаряния по Брекзит

Брюксел желае тесни контакти с Лондон

" Надяваме се, че съглашението ще бъде подкрепено в парламентите ", означи той.

В същото време ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че " нашето желание беше ясно през цялото време . Заключенията от през вчерашния ден са много ясни ". Той означи, че няма мандат за започване на нови договаряния , само че постоянно е разполагаем на Мей.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер показа, че Мей е добър другар.

" Това е жена с огромен кураж, прави работа по най-хубавия вероятен метод. Подкрепям я ", разяснява той английския министър председател.

 Гневната Мей се скара на Юнкер
Гневната Мей се скара на Юнкер

Исканията на Мей са " мъгляви " и " неразбираеми "

Юнкер сподели, че е следил дебатите за съглашението в английския парламент и е открил, че има надълбоко съмнение към Европейски Съюз . По думите му Европейски Съюз би трябвало да потвърди пред депутатите, че не желае защитният механизъм да бъде " непрекъснат инструмент ".

 Снимка 395471
Източник:

" В стаята никой не се съгласи да се предоговаря съглашението за овакантяване . Споразумението ще се резервира ", безапелационен е той.

Юнкер желае в този момент да стартират договарянията за бъдещите търговски връзки.

Той показа, че не е обидил премиера Тереза Мей с употребяваната от него дума " замъглен ", а е определил като подобен дебата във Англия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР